ΑΝΑΛΥΣΗ: Tί κρύβεται πίσω από τη στάση ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ για την εισβολή

Συνεχίζεται για Τρίτη ημέρα η προέλαση του Τουρκικού στρατού στα βορειοανατολικά της Συρίας, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, χωρίς ωστόσο να επεμβαίνει πρακτικά. 

Ο Διεθνολόγος Γιώργος Κέντας, κλήθηκε να αναλύσει στο SigmaLive, τα συμφέροντα και τις πιθανές επιδιώξεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφέροντα τα οποία προφανώς δικαιολογούν και τη στάση που τηρούν στην τουρκική εισβολή. 

Όσον αφορά στη στάση την οποία

τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κέντας ανέφερε πως βρίσκεται η ίδια σε μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς στην εξωτερική πολιτική των κρατών μελών της παρουσιάζονται δύο προβλήματα: Κατ' αρχάς υπάρχει ουσιαστική αδυναμία στο να υπάρξει μια κοινή θέση πάνω σε σοβαρά ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωσή γνωρίζει πολύ καλά ότι, παρά να κάνει δηλώσεις που δεν συνοδεύονται από αξιοπιστία στην εφαρμογή, τότε είναι καλύτερα να κρατά τον πήχη χαμηλά. Όταν καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της στη Συρία αλλά δεν έχει μέσα για να την ανακόψει, τότε περιορίζεται σε δηλώσεις. 

Όσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Κέντας τόνισε πως αυτή ξεφεύγει από οποιαδήποτε συμβατική ανάλυση, καθώς ο Πρόεδρος της υπερδύναμης, Ντόναλντ Τραμπ, λειτουργεί αυτόβουλα και αυθαίρετα. Δηλαδή, αποφασίζει με βάση το τι σκέφτεται ο ίδιος, παραγνωρίζοντας τη θεσμική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, στην οποία υπάρχουν διάφορα κέντρα εξουσίας. 

Αυτή τη στιγμή σημείωσε, πλήττεται η αξιοπιστία της συνεργασίας της Αμερικής με τους Κούρδους. 

Ο κ. Κέντας, μιλώντας για τον ρόλο της Ρωσίας, σημείωσε πως η χώρα θέλει να βοηθήσει τον Άσαντ να ελέγξει την επικράτεια της χώρας. Ενδιαφέρεται να μην πληγεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Συρία και Ρωσία σκέπτονται πώς μπορούν να συνεργαστούν, πρόσθεσε. 

Μετά το τέλος του πολέμου, θα γίνει προσπάθεια διαβούλευσης της Τουρκίας με τη Ρωσία, ενώ ήδη γίνεται παρασκηνιακά συνεννόηση μεταξύ τους. 

Η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία να «καθαρίσει» τον θύλακος και να γίνει προσπάθεια για διακανονισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα