«Ανακαλύψαμε τη λέξη τουρκοανταρσία–Αδιανόητος ο ζίττουρας» (vid)

Τις απόψεις τους γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανέπτυξαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», οι νομικοί Γιώργος Κολοκασίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου.

Ο κ. Παπαπέτρου, μιλώντας για το ζήτημα της λειτουργικότητας της λύσης, το οποίο προτάσσεται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι έχει κακοποιηθεί βάναυσα ιστορικά και μετατράπηκε σε εργαλείο στα χέρια των εθνικιστών που δεν θέλουν λύση.

Ο ίδιος,

επιχειρηματολογώντας γύρω από τη θέση αυτή, ανέφερε ότι το 1963, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του Μακαρίου στις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, αποφασίσαμε οι Ελληνοκύπριοι ότι δεν λειτουργεί το κράτος και ζητήσαμε να αλλάξουμε τα 13 σημεία ανατινάζοντας έτσι τις Συμφωνίες της Ζυρίχης.

«Εμείς ανακαλύψαμε την λέξη τουρκοανταρσία και νομίζαμε ότι ξοφλήσαμε και άρχισαν τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα δήλωσε ότι το 1972 οι Τούρκοι δέχτηκαν τα 12 από τα 13 σημεία που πρότεινε ο Μακάριος και εμείς επειδή δεν είμασταν ειλικρινείς ότι μας ενδιέφερε η λειτουργικότητα είπαμε όχι.

«Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτά τα οποία συζητούσε ως προχθές να ήταν το λάβαρο του για μια συμφωνημένη λύση και σήμερα να ανακάλυψε ότι δεν είναι λειτουργικά. Πότε είχε δίκαιο πριν έξι μήνες ή τώρα;», διερωτήθηκε.

Οι εν λόγω αναφορές προκάλεσαν την διαφωνία του κ. Κολοκοσίδη, ο οποίος διερωτήθηκε ρητορικώς, αν ο κ. Παπαπέτρου, με την αναφορά του για «εργαλείο στα χέρια εθνικιστών» εννοεί τον κ. Πολυβίου ο οποίος προσφάτως ήγειρε το θέμα της λειτουργικότητας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κολοκοσίδης, σημείωσε ότι υπάρχει και η ψευδής επίκληση στην λειτουργικότητα αλλά και η γνήσια για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα οι μηχανισμοί λήψεως θέσης στην Ε.Ε ή ο ζίττουρας, δηλαδή η κλήρωση στο ενδεχόμενο που προκύψει αδιέξοδο ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

«Πείτε μου τώρα εσείς αν είναι τρόπος να λειτουργήσει κράτος με τον ζίττουρα. Τα ζίττουρα είναι αδιανόητος τρόπος λήψεως απόφασης σε μια δημοκρατία», υποστήριξε ο κ. Κολοκοασίδης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον της λύσης δυο κρατών ένεκα των προτάσεων Τσαβούσγολου. Και σε περίπτωση που εμείς επιχειρήσουμε να αποσύρουμε θέσεις τις οποίες υποβάλαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ισούται με αυτοκτονία.

Ο κ. Κολοκοσίδης απάντησε λέγοντας ότι είναι εξίσου αυτοκτονικό αν υπό την απειλή της διχοτόμησης καταλήξουμε να δεχτούμε μια καταστροφική μη λειτουργική λύση που προδιαγράφεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα