Ανακαλύφθηκε μύκητας 440 εκατομμύρίων χρόνων

Το αρχαιότερο απολίθωμα οργανισμού της ξηράς ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές. Πρόκειται για απολίθωμα μύκητα που εμφανίστηκε στην ξηρά πριν από περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ο αρχαιότερος οργανισμός που έχει ανακαλυφθεί απολιθωμένος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η ζωή πρωτοεμφανίστηκε στο νερό και ακολούθως μετακινήθηκε στη στεριά. Οι επιστήμονες, οι οποίοι ονομάτισαν το συγκεκριμένο οργανισμό «Tortotubus», του

απέδωσαν σπουδαία σημασία αφού έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία πολύπλοκων φυτών και ζώων που ακολούθησαν.

Το Τμήμα Γεωπιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό "Botanical Journal of the Linnean Society". Ο επικεφαλής του Τμήματος Δρ. Μάρτιν Σμιθ, χαρακτήρισε τον πανάρχαιο μύκητα ως πρωτοπόρο αφού είναι από τους πρώτους οργανισμούς που εγκαινίασαν τις ζωτικές για την ζωή διαδικασίες αποσύνθεσης και σχηματισμού του χώματος. Μοιάζει δομικά με μερικούς σημερινούς μύκητες, έχοντας από τότε την ικανότητα εξαγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς θρεπτικών συστατικών.

Οι μύκητες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την φάση μετάβασης, βοηθώντας να υπάρξει ένα εύφορο χώμα, που μπορούσε να υποστηρίξει τα φυτά (μέσω των ριζών τους) και τα ζώα.
Ο ρόλος των μυκήτων ήταν κομβικός όσον αφορά τον κύκλο του αζώτου, δεσμεύοντας και αποσυνθέτοντας το τελευταίο, πράγμα που επέτρεπε στα φυτά να βρουν θρεπτικά συστατικά. Μία αποικία μυκήτων μετατρέπει ένα άγονο χώμα σε θρεπτικό και φιλόξενο για την ανάπτυξη ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα