Αναγνώρισε τη Γενοκτονία Αρμενίων η Γερμανία

Παρά τις τουρκικές απειλές, η Γερμανία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων του 1915/16 από τους Οθωμανούς.

Η απόφαση των Γερμανών βουλευτών πάρθηκε σε μια χρονική στιγμή που κρίνεται σημαντική για τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Πριν από την έναρξη της Βουλής, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τηλεφωνικά την ανησυχία του στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

Η

προειδοποίηση (ή για άλλους απειλή) ήταν ξεκάθαρη: "Αν η Γερμανία πέσει σ’ αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, οικονομικές, πολιτικές, εμπορικές και στρατιωτικές. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη".

Ο Γιλντιρίμ είπε πως η Γερμανία περνά από τεστ μέσα από το οποίο θα αποδείξει αν η φιλία της με την Τουρκία είναι πραγματική.

Πάντως, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ενδέχεται να μπλοκάρει την συμφωνία για τους πρόσφυγες σε περίπτωση που το ψήφισμα εγκριθεί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε εν μέσω πλην σαφώς ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδιά του.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα