Λουκαΐδης: Ανάγκη εστίασης στις γενεσιουργές αιτίες μετανάστευσης

Χωρίς να παραγράφεται η εγκληματική ευθύνη των διακινητών ή η εργαλειοποίηση μεταναστών από κάποιες χώρες, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγοποίησης και της μετανάστευσης, είπε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο, όπου συνεχίζονται οι εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2023, για τη συμπερίληψη των προσφύγων και μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή

των Αντιπροσώπων, ο κ. Λουκαΐδης, αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο 600 περίπου ανθρώπων στην Πύλο, αλλά και στις 25 χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στη Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι ο Δυτικός κόσμος έχει τεράστιες ευθύνες στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η συμπερίληψη των μεταναστών στις κοινωνίες, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελεί ασφαλώς μια σημαντική παράμετρο, ωστόσο είναι αναγκαία μια ολιστική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις διαστάσεις του ζητήματος.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, τόνισε, η υπόθαλψη εσωτερικών συγκρούσεων, οι παράνομες στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον κυρίαρχων κρατών, αλλά και η απομύζηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των αναπτυσσόμενων χωρών δημιουργούν τα αίτια και τις συνθήκες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, ενώ, ελάχιστα έχουν γίνει για τη δημιουργία ομαλών, αξιοπρεπών και ασφαλών διαδρομών για όσους διαφεύγουν προς την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε περαιτέρω στις χώρες του Μεσογειακού νότου, που έχουν επωμιστεί δυσανάλογη ευθύνη στη φιλοξενία των μεταναστών και στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει επιδειχθεί επαρκής αλληλεγγύη προς αυτές τις χώρες ούτε έχει ακολουθηθεί το επιτυχημένο μοντέλο της ομαλής ένταξης των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπης σε σχέση με τον υπόλοιπο μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό. 

Χαιρέτισε δε τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο Ψήφισμα της ΚΣΣΕ για την καλύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών, προτάσσοντας την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων αυτών και του δικαιώματος τους στην εργασία, την υγεία, τη στέγαση και την εκπαίδευση, την προώθηση της επικοινωνίας και της διάδρασής τους με τις τοπικές κοινωνίες και την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων.

Η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης,  καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα σε χώρες, όπου βασικά ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα δεν διασφαλίζονται ούτε και σ’ ένα μεγάλο τμήμα του γηγενούς πληθυσμού.

Η πιο πάνω διαπίστωση, συμπλήρωσε, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Αντίθετα, τόνισε καταληκτικά, πρέπει να υπερισχύει ο σεβασμός των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, ειδικότερα των πιο ευάλωτων, μέσα από την επίδειξη ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα