Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον,εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στην εκδήλωση της Υπάτης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την 60η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου, παρευρέθηκε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός: 

Κατ' αρχάς, θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τον Υπατο Αρμοστή για την εξαιρετική απόδοση της ελληνικής γλώσσας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Ύπατο Αρμοστή, τον φίλο Stephen, για την πρόσκληση να παραστώ σε αυτήν τη

σεμνή, αλλά σημαντικά συμβολική δεξίωση για τον εορτασμό της 60ης επετείου σύναψης  διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και έχω, όχι τυχαία, αναφερθεί σε σημαντικά συμβολική εκδήλωση, διότι είναι καλά γνωστές οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς, τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και μεταξύ των δύο λαών.

Σχέσεις οι οποίες ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν σημαντικά, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται στενά και αποτελεσματικά σε σημαντικούς τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η οικονομία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ναυτιλία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αμυντική συνεργασία.

Βεβαίως, ένα πρόσθετο και ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο, που εμπράκτως καταδεικνύει το αναβαθμισμένο επίπεδο της διμερούς μας συνεργασίας, είναι η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με την πολεοδομική ανάπτυξη των στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Μια συμφωνία με την οποία, ύστερα από 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται μια οριστική ρύθμιση, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικές ευαισθησίες ή και πολεοδομικούς κανονισμούς, όπως κάθε ορθά αναπτυσσόμενη πολιτεία διαθέτει.

Την ίδια στιγμή, υπό το φως και της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέπουμε σε μια νέα, ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη των σχέσεων μας, αξιοποιώντας συνάμα την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Κοινοπολιτείας, στο πλαίσιο της οποίας θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει, δυστυχώς, με την παράνομη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε ένα πρώτο βήμα αλλοίωσης του καθεστώτος των Βαρωσίων, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).

Μια απόφαση που λήφθηκε τέσσερις μόλις μέρες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα μονομερών εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, και σε μια περίοδο που υπήρξε μια συμφωνία όπως δοθεί περιθώριο στη διπλωματία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί από την μια η κρίση και από την άλλη να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, το θετικό κλίμα που επιβάλλεται προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Δυστυχώς, παρά τα πιο πάνω, αλλά και τις έντονες προσπάθειες αποτροπής των νέων τετελεσμένων από τα Ηνωμένα Έθνη και φίλους εταίρους και ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό διότι γνωρίζω καλά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε αυτή την νέα μονομερή και απόλυτα απαράδεκτη ενέργεια, εκλαμβάνοντας την υπομονή της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας ως ανοχή.

Θα ήθελα με έμφαση να τονίσω  - και δεν θα πω περισσότερα, θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω την Τρίτη και με τον φίλο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου – και να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα μου να προσέλθω σε ένα νέο διάλογο υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ κάτω βεβαίως όχι από όρους άλλων ή τετελεσμένα.

Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία, επιτέλους σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, θα έχει την ανάλογη βούληση και δεν θα προβεί σε νέες απαράδεκτες ή να διατηρήσει τις απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να προχωρήσει σε άλλες που ενδεχόμενα να επηρεάσουν ακόμα πιο αρνητικά το κλίμα όσον αφορά το στάτους της Αμμοχώστου.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσβλέπουμε στην υποστήριξη και αρωγή του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν έχω αμφιβολία ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείστε και θα κινηθείτε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε μέσα από ένα διάλογο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι συμβατή, μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ, με το διεθνές δίκαιο και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα παραμείνει.

Εύχομαι και προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιγξη των σχέσεων των χωρών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα