Αναδιάρθρωση δανείων ακόμα και "μη εξυπηρετούμενων"

Ακόμα και αν το δάνειο δεν έχει χαρακτηριστεί από την τράπεζα ως «μη εξυπηρετούμενο» (ΜΕΔ), οι δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωσή του, αν αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην πληρωμή των δόσεων ή ακόμα και αν εκτιμούν ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο σύντομο μέλλον.

Όπως αναφέρει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, οι δανειολήπτες, όχι μόνο δικαιούνται να ζητήσουν αναδιάρθρωση,

αλλά ακόμα και να απαιτήσουν μια τέτοια διαδικασία από την τράπεζα.

Την άποψη αυτή εξέφρασε μιλώντας στο Φόρουμ του Κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Δημοσιογραφική Εστία και δημοσιεύει σήμερα, Κυριακή, εν είδει αρθρογραφίας στην εφημερίδα «Πολίτης».

Βασική προϋπόθεση είναι, προσθέτει ο κ. Ιωάννου, η καλή πίστη και η συνεργασία με την τράπεζα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία.

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων, οι οποίες προβλέπονται από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την εμπειρία να δείχνει ότι όταν αυτό χρησιμοποιείται σωστά, το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αρκεί, προσθέτει, οι συμφωνία που θα προκύψει να οδηγεί σε βιώσιμες και κοινά αποδεκτές αναδιαρθρώσεις.

Σκοποί της εν λόγω οδηγίας είναι η επίτευξη ενός υγιούς χαρτοφυλακίου για το πιστωτικό ίδρυμα που έχει χορηγήσει τα δάνεια, η εξυπηρέτησή των δανείων από τους πελάτες, η διατήρηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της Οικονομίας, η διατήρηση της περιουσίας του κόσμου, καθώς και η ελαχιστοποίηση των εκποιήσεων και κατασχέσεων.

Σημειώνεται ότι για την κυπριακή Οικονομία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μαζί με την ανεργία αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα