«Αν άκουγαν τα τηλεφωνήματά του ως Μητροπολίτη... – Ιστορική απόφαση»

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκαν οι Θεόδωρος Κυριακού και Ζέλια Γρηγορίου, μια μέρα μετά την ιστορική απόφαση καταδίκης του τέως Μητροπολίτη Κιτίου.

Εισαγωγικά ο θεολόγος έκανε λόγο για ποινή «ανέκδοτο». «Ανέκδοτο η ποινή με αναστολή. Σιγά που περιμένει κάποιος να κάνει κάτι. Δεν ξέρω αν μπορούσε να κάνει κάτι θα το έκανε αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει κάτι. Είναι το μήνυμα που δίνεις στην κοινωνία.. έγινε τόσος ντόρος γύρω απ’ αυτή την δίκη. Αθωώθηκε στην πρώτη δίκη, έρχεται στη δεύτερη δίκη να είναι ένοχος και να του επιβάλλεται ποινή με αναστολή. Δεν υπήρξε η παραμικρή

έκφραση μεταμέλειας.. έπρεπε να ήταν ίσως μικρότερη ποινή αλλά να εκτελεστεί εντός των φυλακών για να πάρουν μαθήματα και οι επόμενοι επίδοξοι βιαστές για το τι θα πάθουν ακόμα και στα 85 τους αν αποκαλυφθεί ότι έκαναν τέτοια εγκλήματα. Γιατί πρόκειται για εγκλήματα.

Διαβάστε επίσης: Οι 622 λέξεις της καταδίκης: Η μη μεταμέλεια, το πλάνο και οι επιπτώσεις

Είναι από τη σχολή των δεσποτάδων.. απ’ αυτούς που νόμιζαν ότι είναι υπεράνω του νόμου και που πατούσαν σε δυο εξουσίες. Από την μια της Εκκλησίας και από την κοσμική. Δεν κατάλαβε ότι μπορούσε να δικαστεί και να τιμωρηθεί.. θεωρούσαν αυτοί τους εαυτούς τους μαχαραγιάδες…».

Παρέμβαση έκανε και η Ζέλια Γρηγορίου, ιδρυτικό μέλος του δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών. «Βρίσκω εξοργιστικό αυτό που ξέσπασε μετά τη μη ικανοποίηση με το μέγεθος της ποινής απ’ τον κόσμο. Η καταδικαστική απόφαση είναι ιστορική απόφαση. Δεν είχαμε άλλη δίκη όπου ιεράρχης καταδικάστηκε για τέτοιου είδους αδίκημα και η απόφαση να είναι τέτοια ως προς το λεκτικό της. Αναφορικά τώρα με την ποινή, εγώ δεν περίμενα διαφορετική ποινή. Είναι ένας άνθρωπος 85 χρονών ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο και πέρα από την έκθεση γιατρού για την υγεία του ότι υπέστη εγκεφαλικό το 2020. Επίσης έχουν περάσει χρόνια από το αδίκημα. Έχουμε μια αντίφαση εντός της ίδιας της Δικαιοσύνης. Έχουμε τη βιαιότητα της Δικαιοσύνης. Έχουν παρέλθει 42 χρόνια.. αυτό είναι βάρος της βιαιότητας. Το Δικαστήριο θα βασιστεί και σε δεδικασμένα τα οποία αναφέρονται σε προσμέτρηση της ποινής λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το στοιχείο. Η ίδια τώρα η παραπονούμενη.. δεν τη θεωρώ θύμα πια αλλά αγωνίστρια που άντεξε αυτή την επώδυνη και εξαντλητική διαδικασία. Ως η κύρια μάρτυρας έπρεπε να υποβληθεί κι αυτή και οι οικείοι της σε μια εξευτελιστική αντεξέταση. Η ίδια δήλωσε ότι νιώθει δικαίωση με την απόφαση του Δικαστηρίου».

Διαβάστε επίσης: «Δεν μας αξίζει μισή Δικαιοσύνη» είπε η γυναίκα που κατήγγειλε τον τέως Κιτίου

Από πλευράς του ο κ.Κυριακού τόνισε πως ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του αρκετές γυναίκες θύματα αυτής της κατάστασης. «Προσπάθησα να πείσω αρκετές από αυτές να πάνε στη Δικαιοσύνη. Εάν υπήρχε η δυνατότητα σήμερα να έπαιρναν από την εποχή εκείνη τηλεφωνήματα που έγιναν από το συγκεκριμένο γραφείο (σ.σ του Μητροπολίτη) θα ήταν πολύ αποκαλυπτικές για το πώς ενεργούσε ο συγκεκριμένος άνθρωπος και πως ταλαιπωρούσε με τα τηλεφωνήματά του. Είναι αλήθεια ότι αυτή η κοπέλα έκανε μεγάλο αγώνα. Αγωνίστηκε να πείσει.. στο τέλος τα κατάφερε με τον αγώνα της. Ήταν μια πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση και ευτυχώς που κατέληξε στην καταδίκη. Δεν συμφωνώ με την ποινή αλλά και οι δεσποτάδες είναι κάτω και όχι πάνω από τον νόμο.

Αναφορικά με το ζήτημα της Ιεράς Συνόδου ο θεολόγος είπε ότι θα έχει πολλή δουλειά η Σύνοδος. «Θεωρώ μονόδρομο την καθαίρεση αλλά λόγω του ήπιου της ποινής του πολιτικού δικαστηρίου μπορεί η Σύνοδος να πει ότι δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα και να επιβάλει πιο ήπια ποινή. Φοβάμαι αυτό το σενάριο. Είναι μια ομάδα 17 ανθρώπων εκεί μέσα, παίζονται πολλά πράγματα. Αν δεν καθαιρεθεί ο τέως Κιτίου τότε η Ιερά Σύνοδος δεν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο η κ.Γρηγορίου έκανε λόγο για «κατατροποτική εναντίον του Μητροπολίτη απόφαση.. ενώ παράλληλα η απόφαση άδειασε την υπεράσπιση για εξωδικαστηριακή ποινή», είπε. Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια του κόσμου η κ.Γρηγορίου είπε ότι δεν δικάστηκε η Εκκλησία, δεν δικάστηκε καν ο ίδιος για την ανηθικότητά του όπως αυτή τεκμηριώνεται στην απόφαση δικαστηρίου. «Δικάστηκε για το συγκεκριμένο αδίκημα. Δικάστηκε ως Χρυσόστομος Μαχαιριώτης όχι ως Μητροπολίτης… όχι δεν είναι αποθαρρυντικός παράγοντας η απόφαση του Δικαστηρίου. Αντίθετα είναι μια σπουδαία απόφαση», είπε η κ.Γρηγορίου.

Στο βίντεο πιο κάτω ολόκληρη η παρέμβαση των δυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητροπολίτη, – Ιστορική,mitropoliti, – istoriki