«Άμυνα και Ασφάλεια Μικρών Κρατών: Η Περίπτωση Κύπρου» -Βιβλιοπαρουσίαση

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.30 πραγματοποιείται στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Άμυνα και Ασφάλεια Μικρών Κρατών: Η Περίπτωση της Κύπρου». Την εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Αρματολός στη Λευκωσία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προλογίσει ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και θα χαιρετήσει η Αρχηγός της Εθνικής

Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

 

Η έκδοση βασίζεται σε ομώνυμο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2020 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας, για ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, και αποσκοπεί:

 

• Στην παροχή επιστημονικής αρωγής για εμπλουτισμό του εσωτερικού υπηρεσιακού προβληματισμού και της κριτικής αντίληψης των κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη της άμυνας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Στην καλλιέργεια κουλτούρας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

• Στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για διάνθιση του δημοσίου διάλογου επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας.

 

Η έκδοση αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, «Υψηλή Στρατηγική και Επιχειρησιακό Δόγμα», ο Δρ Βασίλης Κάππης εξετάζει την αναγκαιότητα θέσπισης υψηλής στρατηγικής από μικρά κράτη, η οποία καθορίζει και την επιβίωσή τους στο ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα, ενώ ο Δρ Πέτρος Σαββίδης αναλύει τις γεωγραφικές και τεχνολογικές ιδιαιτερότητες του κυπριακού επιχειρησιακού περιβάλλοντος και τη μορφή που δύναται να λάβει ο αμυντικός αγώνας της Εθνικής Φρουράς στον 21ο αιώνα. Στη δεύτερη ενότητα, «Αεροναυτικός Χώρος και Τουρκικές Προκλήσεις», ο Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης επισημαίνει την σημασία του διεθνούς δικαίου στην άσκηση δικαιοδοσίας στην θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας, ο Δρ Παναγιώτης Χατζηπαυλής, αξιοποιώντας τη θεωρία της κριτικής γεωπολιτικής, αναλύει την αλληλένδετη σχέση του θαλασσίου και εναερίου χώρου που περιβάλλει την Κύπρο και τη δυναμική αξιοποίησή του από την Τουρκία, ενώ ο Δρ Μιχάλης Κοντός εστιάζεται στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην χρήση της εξαναγκαστικής διπλωματίας για τερματισμό του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος. Στην τελευταία ενότητα «Αμυντική Θωράκιση και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», ο Μάριος Πούλλαδος εξετάζει τις επιπτώσεις από την κατάργηση του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης το 2000 και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της άμυνας, ενώ ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου αναλύει τις τουρκικές πληροφοριακές επιχειρήσεις κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ στην αμυντική προσπάθεια της Δημοκρατίας.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι συντελεστές της έκδοσης θα αναπτύξουν εν συντομία τα κύριες πτυχές της έρευνάς τους, ενώ ανάλογος χρόνος θα δοθεί για ερωτήσεις από το ακροατήριο. Η έκδοση του συλλογικού τόμου και η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του γαστρονομικού οργανισμού Mavromatis στο Παρίσι, της κατασκευαστικής εταιρείας ATLAS PANTOU και του οργανισμού Agora Dialogue.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 99-341611.

Keywords
Τυχαία Θέματα