"Τα οφέλη από λύση του Κυπριακού πιο μεγάλα από το κόστος"

Ο διοικητής της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρολφ Βέντσελ δήλωσε ότι υπάρχει σαφής συναίνεση μεταξύ των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι τα οφέλη μιας λύσης στο Κυπριακό θα είναι πολύ υψηλότερα από το κόστος.

Αναφερόμενος σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, στη συμμετοχή του τον περασμένο μήνα σε συνάντηση για την οικονομική πτυχή της επανένωσης της Κύπρου,

με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και στην οποία συμμετείχαν η διεθνής κοινότητα και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η ΕΤΑΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι η συνάντηση συζήτησε το είδος των απαιτήσεων που θα πρέπει να καλύψει η διεθνής κοινότητα και η Κυβέρνηση της Κύπρου σε περίπτωση επανένωσης.

"Προφανώς, θα πρέπει να κάνετε μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση των αναγκών των δύο κοινοτήτων στη χώρα, αφήνοντας φυσικά το περιουσιακό, το οποίο είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα", είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι αφήνοντας το περιουσιακό στην άκρη, υπήρξε μια συναίνεση μέσα από τη συζήτηση ότι το άμεσο κόστος, όπως οι επενδύσεις σε υποδομές, δεν είναι πολύ υψηλά όταν εξεταστούν σε αριθμούς, σε σχέση με τα οφέλη, τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα έρθουν στο νησί. Όπως είπε, η διεθνής κοινότητα είναι σαφές ότι προσβλέπει να επενδύσει στην Κύπρο μετά την επανένωση, στην Αμμόχωστο, για παράδειγμα, και στον τομέα του τουρισμού.

Αναφέροντας ότι όχι μόνο η CEB, αλλά και άλλοι είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν έργα στην Κύπρο μετά τη λύση, είπε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να κατανοήσουν καλύτερα τι χρειάζεται και τι πραγματικά θέλουν οι τοπικές κοινότητες.

Ο κ. Βέντσελ υπογράμμισε, επίσης, ότι η CEB συνεχίζει και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επανένωση του νησιού.

"Νομίζω ότι εάν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ θετική εξέλιξη για τις κοινότητες του νησιού. Εξέφρασα ξανά στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς στην Κύπρο την ετοιμότητα να στηρίξουμε τη χώρα σε περίπτωση επανένωσης και να κάνουμε πραγματικά επιτυχή μια επανένωση", τόνισε.

Αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιείται στη Λευκωσία η Συνέλευση της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ευκαιρία της κοινής Συνάντησης της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στην Κύπρο.
Τη Συνέλευση θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η ώρα 9:00 π.μ.

Μιλώντας για τα κοινωνικά προγράμματα που χρηματοδοτεί η Τράπεζα στην Κύπρο, ο Διοικητής της CEB είπε ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί έργα στο κέντρο της Λευκωσίας, όπως την ανακαίνιση ορισμένων κτιρίων, πεζοδρομίων, αποχετευτικών συστημάτων, καθώς και σε άλλες πόλεις που αποτελούν το κέντρο τουρισμού. Είπε, επίσης, ότι ήταν η πρώτη διεθνής τράπεζα και μέχρι πρόσφατα η μοναδική που χρηματοδοτούσε έργα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συμπλήρωσε ότι, ύστερα από συζητήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, καταβάλλεται προσπάθεια εντοπισμού νέων έργων, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα.

Η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1956 από οκτώ χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Τουρκία), ενώ τώρα αριθμεί 41 χώρες μέλη. Η Κύπρος έγινε μέλος το 1962. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί κοινωνικά έργα, τα οποία παρέχουν, μεταξύ άλλων, οικονομική στέγαση σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αναζωογονούν τις αστικές και αγροτικές περιοχές, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των φυσικών και οικολογικών καταστροφών, στηρίζουν τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας και διευκολύνουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων.

Από την ένταξη της Κύπρου στον Οργανισμό, η Τράπεζα έχει έντονη δραστηριότητα στο νησί, στηρίζοντας διάφορα έργα κοινωνικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει παραχωρήσει στην Κύπρο δάνεια ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη κοινωνικών έργων στη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα