"Στον αέρα" η διαπραγματευτική διαδικασία για το Kυπριακό

Καθοριστικά θα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σε σχέση με την τελική έκβαση της διαδικασίας των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Καθοριστική η συμβολή και η εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας για το κατά πόσο η διαδικασία θα συνεχιστεί ή όχι.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, "μούδιασε" τις αντιδράσεις τουλάχιστον της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, καθώς οι ενδείξεις οι οποίες υπήρχαν πριν τις 20 Νοεμβρίου, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση στο ελβετικό θέρετρο, ήταν μάλλον θετικές, ενώ

η κατάληξη αποδείχθηκε άκρως απογοητευτική.

Πηγές αναφέρουν στο Sigmalive, ότι "παρά το όποιο "μούδιασμα" είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνουμε λόγο για ολοκληρωτική κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών". Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται σε διάφορα επίπεδα.

Πηγές κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα, αναφέρουν ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σε σχέση με τη διαδικασία και αν αυτή θα καταρρεύσει ή όχι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι εξελίξεις και η τελική έκβαση να εξαρτηθούν πλέον από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σχολιάζει επίσημα το αν έχει διευθετηθεί ή όχι συνάντηση, ωστόσο, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν θεωρεί ως αρνητική μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν να κλείσει το εδαφικό σε πολυμερή διάσκεψη. Το μήνυμα το είχε στείλει εδώ και μέρες ο Ακιντζί για την πρόθεσή του αυτή. Ακόμα και ο Εκπρόσωπος του Ακιντζί, ο κ. Μπουρτζιού, στην τοποθέτησή του μετά το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν, έκανε λόγο για το ότι δεν υπήρχε καμιά συμφωνία, ότι το εδαφικό θα έκλεινε στο ελβετικό θέρετρο, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεση της τουρκικής πλευράς για κλείσιμο του εδαφικού σε πολυμερή διάσκεψη.

Τ/κ πηγές αναφέρουν ότι τον Μουσταφά Ακιντζί, ενδεχομένως να τον εξυπηρετούσε να πάνε σε πολυμερή διάσκεψη όλα τα καυτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή της Μόρφου, η εκ περιτροπής προεδρία, η ακτογραμμή, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Αιτιολογώντας το πιο πάνω επιχείρημα, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έλυνε ενδεχομένως τα χέρια Ακιντζί, καθώς σε επίπεδο πολυμερούς, τις όποιες αποφάσεις θα τις έπαιρνε ο Ερντογάν.

Η ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση της Ελλάδας, ότι σε πολυμερή διάσκεψη συζητά μόνο κατάργηση των εγγυήσεων, ήρθε σε μια στιγμή πολύ ουσιαστική και κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση. Ο λόγος, δεν είναι άλλος, από το ότι γκρέμισε με τον τρόπο αυτό, τις όποιες πιέσεις θα μπορούσαν να ασκηθούν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, να αποδεχθεί πολυμερή διάσκεψη με τόσα θέματα ανοικτά. Πλέον, σύμφωνα με πηγές, το βάρος μετατίθεται αλλού και όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες ημέρες και το πώς θα εξελιχθούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Αυτό που ουσιαστικά θα διαφανεί είναι αν το αδιέξοδο, που προέκυψε, προήλθε από στρατηγική επιλογή της τουρκικής πλευράς να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τη διαδικασία Μόντ Πελεράν ή αν όντως υπάρχει γενική απροθυμία από τουρκικής πλευράς στο να παραχωρήσει όσα η ελληνοκυπριακή πλευρά αξιώνει.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κύκλους ενεργά εμπλεκόμενους στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις θέσεις αρχών και δεν πρέπει να βιαστεί να περάσει στο επόμενο στάδιο, τερματίζοντας την όλη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα