"Προσπάθεια να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου"

Για προσπάθεια που γίνεται από κάποιους εντός ΕΕ να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα χωρών όπως η Κύπρος, αλλά και της ίδια της ΕΕ, έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Λευτέρης Χριστοφόρου, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας για ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι δίνεται μια τεράστια μάχη για τα φορολογικά από την Κύπρο και διασφαλίστηκε ότι δεν πρόκειται

να αλλάξει η δυνατότητα των κρατών-μελών να διαμορφώνουν του φορολογικούς τους συντελεστές.

Ωστόσο, όπως είπε, γίνεται μια κοινή επιχείρηση από κάποιες χώρες που θέλουν να πλήξουν τις χώρες που θεωρούνται ότι πλεονεκτούν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αποτελούν πόλο έλξης, επικαλούμενες φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή κάτι που στην Κύπρο δεν συμβαίνει. Στόχος τους, ανέφερε είναι να βάλουν από την πίσω πόρτα την κατάργηση της δυνατότητας των χωρών-μελών να διαμορφώνουν τη φορολογική τους πολιτική. Έδωσε ως παράδειγμα την προωθούμενη κοινή βάση φορολογίας εταιρειών, και τη φορολόγηση των κερδών στην πηγή, αλλαγές, που όπως είπε θα σκοτώσουν την ανταγωνιστικότητα όχι μόνο των χωρών που εξειδικεύονται στα χρηματοοικονομικά αλλά και της ίδια της ΕΕ, έναντι τρίτων χωρών αλλά ακόμα και της Βρετανίας μετά το Brexit.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι αντιπροσωπεία της Επιτροπή Panama Papers του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχει και ίδιος ως αναπληρωματικό μέλος, θα επισκεφθούν την Κύπρο αρχές Ιουλίου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα δουν αντικειμενικά ότι η Κύπρος αποτελεί υπόδειγμα της τήρησης κανόνων φορολογικών της ΕΕ.

«Ευελπιστώ η παρουσία τους εδώ να ενισχύσει ότι πρέπει να υπάρξει αυτό το ανταγωνιστικό πλαίσιο στην ΕΕ», ανέφερε.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή την Επιτροπή υπήρξαν προσπάθειες κάποιων ανεξάρτητων προσκεκλημένων, αυτών που έκαναν τις έρευνες για να πληγεί η Κύπρος, οι οποίοι αναφέρονταν σε παλιές υποθέσεις που μπορεί να πέρασαν από την Κύπρο. ‘Όπως είπε, το αν κάποιες εταιρείες πέρασαν από την Κύπρο αυτό δεν υποδηλοί ότι η Κύπρος είναι υπεύθυνη για πράξεις και παραλείψεις κάποιων άλλων που υπόκειται σε εξέταση.

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια μέσα από την Επιτροπή να πληγούν χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα, με αδικαιολόγητη πολεμική από κάποιες χώρες που δεν κατάφεραν να πετύχουν αυτό που πέτυχε η Κύπρος, δηλαδή, να καταστεί χρηματοοικονομικό κέντρο που να προσελκύει εταιρείες.

Δημιουργία one stop shop ενημέρωσης για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Κύπρος ανέφερε, ο κ. Χριστοφόρου, οφείλει να δημιουργήσει ένα one stop shop στο οποίο θα καταφεύγουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και να ενημερώνονται αμέσως τι δυνατότητες έχουν να διεκδικήσουν κονδύλια.

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε απογοήτευση του που από το 2004 που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ, δεν υπήρξε συντονισμός στο βαθμό που όφειλε να συντονιστεί το κράτος και η δημόσια υπηρεσία ώστε να καθοδηγεί, να κατευθύνει και να διεκδικεί κονδύλια από τα ταμεία της ΕΕ.

Αντ΄ αυτού, τα περισσότερα κονδύλια που έλαβε η Κύπρος, είπε, οφείλονταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως είπε, είναι σημαντική επιτυχία της Κυβέρνησης ότι κατόρθωσε να πάρει ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2020 χωρίς ουσιαστική συνεισφορά του κράτους και ίσως είναι η μοναδική χώρα που πήρε €1 δις εκ συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια με μόνο 5% συμμετοχή της Κύπρου.

Ανέφερε ωστόσο ότι η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει άλλα κονδύλια από προγράμματα όπως το COSMΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , το Erasmus, το Horizon 2020, την αγροτική πολιτική αν είναι στοχοπροσηλωμένη και εξειδικευμένη προς αυτό τον τομέα.

Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι εγκρίνονται τόσο σημαντικά κονδύλια στην ΕΕ χώρες, επιχειρήσεις και άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες παίρνουν την μερίδα του λέοντος και η Κύπρος, παρά το ότι βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια δεν έχει δυναμική συμμετοχή μέσα σε αυτά τα ταμεία και προγράμματα.

Τόνισε επίσης τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αναθεωρήθηκε στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης κονδυλίων με προοπτική τα 315 δις.

Η Κύπρος, όπως ανέφερε, δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα, είτε λόγω έλλειψης πληροφόρησης είτε λόγω αδυναμίας να αντιληφθεί τη δυναμικότητα αυτούς του προγράμματος.

Ανέφερε ωστόσο ότι με την αναθεώρηση του σχεδίου, δίνεται περισσότερο κίνητρο και υπάρχει δίκαιη γεωγραφική κατανομή. Όπως είπε, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που δεν πήρε κανένα πρόγραμμα και δεν το αξιοποίησε ούτε για τις ΜμΕ γιατί προφανώς, όπως είπε το μήνυμα που δόθηκε προς τα έξω είναι ότι γίνονται επενδύσεις μόνο σε μεγάλα έργα. Ανέφερε ωστόσο ότι η βαρύτητά του είναι τεράστια στις ΜμΕ που μπορούν να αντλήσουν δύναμη και δυνατότητα από αυτό το πρόγραμμα. Όπως είπε, δημιουργείται πλέον μια πανίσχυρη πλατφόρμα πληροφόρησης όπου μπορεί ο καθένας και να λαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται.

Ο ίδιος, ανέφερε, ζήτησε από του Επιτρόπους Μοσκοβισί και Κατάινεν στην τελευταία ολομέλεια του ΕΚ να επισκεφθούν την Κύπρο για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και αν είναι δυνατό με ευρωπαϊκά κονδύλια να δημιουργήσουν έναν πυλώνα πληροφόρησης ειδικά για τις χώρες που δεν κατάφεραν ακόμα να μπουν στο πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα