"Πράσινο φώς" απο ΠτΔ για ανέγερση κτιρίων του ΑΠΚΥ

Άμεσα αποδεκτό έκανε το αίτημα που διατυπώθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για παραχώρηση γης με στόχο την ανέγερση ιδιόκτητων κτιρίων του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε απόψε χαιρετισμό στην 8η τελετή αποφοίτησης του ΑΠΚΥ. Απαντώντας στα αιτήματα που διατυπώθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Διοικούσας

Επιτροπής του ΑΠΚΥ Καθηγητή Κώστα Χρίστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε σε ό,τι αφορά το πρώτο που αφορά τα ιδιόκτητα κτίρια, πως «εάν από πλευράς Πολιτείας η προσφορά θα είναι η παραχώρηση γης τότε άμεσα γίνεται αποδεκτό».

Για το δεύτερο αίτημα το οποίο αφορά συγχρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, για την ανέγερση ιδιόκτητων κτιρίων του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως αναλόγως των αναγκών και των δυνατοτήτων του κράτους, θέτοντας ένα χρονοδιάγραμμα τριών χρόνων, το κράτος θα ανταποκριθεί και σε αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν αποπαγοποιηθεί κάποιες θέσεις, υποδεικνύοντας ότι με βάση την ενημέρωση που έλαβε από τον Διευθυντή του Πανεπιστημίου απαιτούνται επιπλέον έξι ως οκτώ θέσεις. «Θα φροντίσουμε ώστε να συμπεριληφθεί στους νέους προϋπολογισμούς του έτους έτσι ώστε να συμπληρώσουμε τις ακαδημαϊκές σας ανάγκες, έτσι ώστε το συντομότερο να γίνει αυτό που σας αξίζει, η αυτονόμηση. Αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας» είπε.

Στο χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του ΑΠΚΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για ένα υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακό ίδρυμα και το ρόλο του Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο οφείλει να παρέχει εύκολη πρόσβαση τόσο για την εισαγωγή όσο και για τις ίδιες τις σπουδές, με την καθιέρωση της εξ αποστάσεως φοίτησης.

Σημείωσε δε ότι τα αποτελέσματα δικαιώνουν την απόφαση του κράτους για την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου καθώς μέσα σε ελάχιστα χρόνια από το 2006 που ιδρύθηκε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να προσφέρει εκπαίδευση σε πέντε χιλιάδες φοιτητές.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το ΑΠΚΥ είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο το οποίο εξ ολοκλήρου εργάζεται στη βάση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στη δια βίου μάθηση, στη βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται μετά την απόκτηση του πρώτου πτυχίου από κάποιους ή ακόμη και την απόκτηση πτυχίου σε μεγαλύτερη από τη συνήθη ηλικία.

Σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη συνεργασία που έχει το Πανεπιστήμιο αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο και με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και με την Εθνική Φρουρά, προσφέροντας ταυτόχρονα προγράμματα σπουδών σε φοιτητές που υπηρετούν και τη στρατιωτική τους θητεία, υποδεικνύοντας ότι με το πρόγραμμα αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε νέα παιδιά να μειώσουν τον χρόνο των σπουδών τους και για τους υπηρετούντες, ενώ εργάζονται, να επιμορφώνονται συνεχώς.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για τη διαρκή προσπάθεια του ΑΠΚ να αναπτύξει και νέα προγράμματα, προπτυχιακού ή και μεταπτυχιακού επιπέδου σε ξένη γλώσσα, στα αγγλικά, σημειώνοντας ότι η διεθνοποίηση της ανώτερης και ανώτατης μας εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τους μεγάλους στόχους που έχουν τεθεί στον τομέα της εκπαίδευσης και πως το ΑΠΚ συμβάλλει θετικά και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη διοίκηση, τους καθηγητές, τους φοιτητές και όλους όσους εργάζονται για την επίτευξη των στόχων και των οραματισμών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες αναβάθμιση και διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Πολιτεία θα στηρίξει κάθε ενέργεια του ΑΠΚΥ που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους του ΑΠΚΥ τους συνεχάρη για το γεγονός ότι κατάφεραν με προσπάθεια και με κόπο να ολοκληρώσουν ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών αλλά και γιατί πήραν τη μεγάλη απόφαση να το διεκδικήσετε αυτό.

«Σας συγχαίρω θερμά για την αποφοίτησή σας και τις μέχρι στιγμής επιτυχίες σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο αυτό στάδιο της ζωής σας» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ Καθηγητής Κώστας Χρίστου είπε ότι σήμερα 9 έτη μετά την ίδρυση του το Πανεπιστήμιο, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη πορεία και ραγδαία ανάπτυξή του, αριθμεί 5000 περίπου φοιτητές που φοιτούν σε 3 σχολές και 24 προγράμματα στους τρεις κύκλους σπουδών: προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στην πατρίδα μας.

Όπως εξήγησε, η ανοδική όμως αυτή πορεία, δεν εστιάζεται μόνο στην αύξηση των φοιτητών αλλά επικεντρώνεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται συστηματικά, οργανωμένα και συνειδητά, για τη συνεχή αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και τη γενικότερη συμβολή του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο επιστημονικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου αλλά και ευρύτερα.

«Όραμά μας είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που θα αξιοποιεί τις εξελίξεις στη χρήση της τεχνολογίας και την επιστημονική πρόοδο σε όλα τα πεδία σπουδών του και θα παρέχει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς χωροχρονικούς ή άλλους περιορισμούς και θα υποστηρίζει ενεργά την υλοποίηση του στόχου της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας, ικανό να προσελκύσει ξένους φοιτητές, προσφέροντας ποιοτικά προγράμματα σπουδών σε τομείς αιχμής, πέραν της ελληνικής και στην αγγλική και ίσως όχι μόνο, γλώσσα» σημείωσε.

Όπως τόνισε, το ΑΠΚΥ, καταβάλλει φίλεργες προσπάθειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για την υλοποίηση του στόχου να επιτελέσει αποτελεσματικά τον ρόλο του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη χώρα μας. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στη συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του ελληνικού χώρου, και στην προσφορά από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, νέων διαπανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, στην αγγλική γλώσσα.

Με την ευκαιρία και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Διοικούσας του ΑΠΚΥ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μεσοπρόθεσμες στρατηγικές επιδιώξεις του ΑΠΚΥ, που χρήζουν, όπως σημείωσε τη στήριξη της Πολιτείας:

«Η πρώτη, είναι η απόκτηση ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων για το Πανεπιστήμιό μας. Ένας στόχος, τον οποίο ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε με την πολύτιμη και ουσιαστική αρωγή της πολιτείας μέσα στην επόμενη τριετία, μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων από Ευρωπαϊκές πηγές, σε συνδυασμό με την παραχώρηση κρατικής γης. Ένα ιδιόκτητο κτίριο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει άμεσα και καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, επιτρέποντας την απρόσκοπτη τεχνολογική ανάπτυξη των υποδομών μας, τη δημιουργία νέων ερευνητικών εργαστηρίων και τη λειτουργία state-of-the-art χώρων τηλεκπαίδευσης» είπε.

«Δεύτερη επιδίωξη και αναμενόμενη, η αυτονόμηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου, οι διαδικασίες της οποίας έχουν δρομολογηθεί, ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Ήδη προχωρούμε στην αυτονόμηση μιας δεύτερης Σχολής, των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας για το αναπτυσσόμενο Ίδρυμά μας, η αποπαγοποίηση θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, οι οποίες πέρα του ότι είναι αναγκαίες για την αυτονόμηση του ΑΠΚΥ, είναι ουσιώδεις για τη διασφάλιση κρίσιμης μάζας ανθρώπινου δυναμικού, απολύτως αναγκαίου, για την υγιή ανάπτυξη και την ευημερία του Πανεπιστημίου μας» πρόσθεσε.

Κατά την τελετή απονεμήθηκαν τίτλοι σπουδών σε συνολικά 833 φοιτητές, 125 απόφοιτους από 2 προπτυχιακά προγράμματα, 704 απόφοιτους από 17 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 4 νέους διδάκτορες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε επίσης βραβείο στους πρωτεύσαντες αποφοίτους Μάριο Χριστοφή (Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό») και Αλέξανδρο Μαγκούτη (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα»).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα