"Παίζει καθυστερήσεις" ο Μουσταφά Ακιντζί

Στο γενικότερο πλαίσιο κινήσεων της Άγκυρας θεωρεί το Προεδρικό ότι εντάσσεται και το ζήτημα του προσωπικού απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα αναλάβει να βολιδοσκοπήσει τους δύο ηγέτες για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

«Εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να σταλεί ένας απεσταλμένος από τον ΓΓ στην Κύπρο, ένας απεσταλμένος – και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Τουρκία, στην Ελλάδα,

στη Βρετανία, στην ΕΕ - για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία αξιολογεί την τακτική της Άγκυρας αναφορικά με την αρνητική της στάση για τον Γάλλο Ζαν Μαρί Γκουένο, ως "παιχνίδι καθυστερήσεων".

Το Προεδρικό θεωρεί ότι στο παρόν στάδιο δεν θα ήθελε να εισέλθει σε καμία διαδικασία συνομιλιών πιστεύοντας ότι η αιτιολογία της Άγκυρας, πως ο κ. Γκουένο προέρχεται από χώρα της ΕΕ δεν αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι με το σκηνικό ως έχει αυτή τη στιγμή δεν στέλνονται μηνύματα θετικά για επανέναρξη των συνομιλιών. Παρόλα αυτά εμείς δεν επαναπαυόμαστε από το γεγονός ότι φαίνεται όλοι να αντιλαμβάνονται ότι στην Τουρκία οφείλεται η μη επανέναρξη των συνομιλιών», είπε.

Την ίδια ώρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί το κατοχικό καθεστώς το οποίο φαίνεται πως δεν μπορεί να δεχθεί να συμμετάσχει σε δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ώρα που συνεχίζεται η πολιτική των κανονιοφόρων από την Άγκυρα.

Στην τελευταία του συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ημερομηνία που να είναι κατάλληλη και για τις δύο πλευρές.

«Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνει μια τέτοιου είδους συνάντηση, αλλά η αντίδραση είναι ότι δεν είναι της παρούσης. Άρα,εναπόκειται στον κ. Ακκιντζί κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι», είπε Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το κλίμα πάντως που υπάρχει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρχει ένα πρόσθετο πρόσωπο δίπλα στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ώστε να κινηθούν και πάλι τα νήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα