"Να στηρίξουν το πρόγραμμα για την ψυχική υγεία"

Η ψυχική και σωματική υγεία των ποδοσφαιριστών μετά το τέλος της καριέρας τους, είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον ΠΑ.Σ.Π. και φυσικά τον Σπύρο Νεοφυτίδη, με τον τελευταίο να γράφει για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας.   

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Νεοφυτίδη

Συγκλονισμένος από τα τελευταία γεγονότα, με τον άδικο χαμό ενός πρώην συναδέλφου ποδοσφαιριστή, του Γιώργου Ξενίδη, από ανακοπή καρδίας μόλις στα 45 του χρόνια, νιώθω την ανάγκη να μεταφέρω προς τα έξω τις ανησυχίες μας αλλά και τις έντονες προσπάθειές μας ως Σύνδεσμος για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε

όλους αυτούς τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Αθλητισμό, κάνοντας ή προσπαθώντας να κάνουν μια επαγγελματική καριέρα μέχρι τα 30-35 τους χρόνια και μετά να αναγκάζονται να ξεκινήσουν από το μηδέν για να επαναρχίσουν την ζωή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι για τους αθλητές ο τερματισμός της αθλητικής τους καριέρας αποτελεί «τον πρώτο θάνατο» γι΄ αυτούς. Αυτό τι σημαίνει;

Ένας αθλητής ο οποίος δεν έχει προετοιμαστεί από νωρίς για να έχει ένα μεταβατικό στάδιο αλλαγής στην καριέρα του ή το επάγγελμά του, δίνοντας έμφαση στον τρόπο ζωής του (διατροφικές συνήθειες, εκγύμναση, ιατρική παρακολούθηση κλπ), χρειάζεται υποστήριξη για να μπορέσει να συνεχίσει την ζωή του με ασφάλεια. Όταν φτάσει η στιγμή της αποχώρησης από την ενεργό δράση, τότε για πολλούς αθλητές που δεν έχουν προετοιμαστεί αποτελεί «τον πρώτο θάνατο».

Δυστυχώς η μεγάλης διάρκειας προσπάθεια για επίτευξη των στόχων στον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία, η σωματική πίεση κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας ή άθλησης, τα πολλά συμπληρώματα διατροφής, η χορήγηση βιταμινών και άλλων ουσιών για βελτίωση της απόδοσης, το στυλ ζωής και πολλοί άλλοι παράγοντες, επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων αυτών, χωρίς τις περισσότερες φορές να γίνεται καν αντιληπτό ιδιαίτερα από τους ίδιους.

Η δημιουργία ενός προγράμματος πρόληψης και στήριξης της ψυχικής υγείας των ποδοσφαιριστών και γιατί όχι όλων των αθλητών, θα μπορέσει να βοηθήσει στην έγκαιρη επισήμανση αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία και στην παροχή βοήθειας προς αυτούς μέσων εξωτερικών συνεργατών (γυμναστών, διατροφολόγων, ψυχολόγων, καρδιολόγων κλπ). Στόχος του προγράμματος θα είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει και να γίνει όσο το δυνατό πιο νωρίς η διάγνωση του οποιουδήποτε προβλήματος μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση.

Η υγεία και ασφάλεια των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής τους καριέρας περιλαμβάνει την παρακολούθηση για μυοσκελετικούς τραυματισμούς, οστεοαρθρίτιδες, ξαφνική καρδιακή ανακοπή, διάσειση, πλήρης αποχή από την προπόνηση, αύξηση σωματικού βάρους, ψυχολογικές αλλαγές, σωστή /κακή διατροφή, εθισμό στο κάπνισμα ή αλκοόλ, κατάθλιψη, δυστυχία, διαταραχές ύπνου κλπ.

Είναι καιρός νομίζω η πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι που επωφελούνται και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή στις επιτυχίες των ομάδων αλλά και των αθλητών, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑ.Σ.Π. και να στηρίξουν το πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία όλων αυτών των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τον αθλητισμό. Να τους στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά και όχι με τενεκάκια, φρου φρου κι αρώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα