"Μισο-αποτυχημένοι" οι χειρισμοί του Βελγίου στο προσφυγικό

«Κατά το ήμισυ αποτυχημένη» θεωρεί η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Standaard την αποστολή της αντιπροσωπείας Βέλγων υπουργών στην Άγκυρα, καθώς δεν υπογράφηκε τελικά το μνημόνιο συνεννόησης για το άσυλο επειδή οι τουρκικοί χειρισμοί του κουρδικού ήγειραν υποψίες από την πλευρά των υπουργών του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος N-VA .

Η εφημερίδα επισημαίνει τη σπουδή της βελγικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατηγορηματικές

διαβεβαιώσεις που έδιναν τις προηγούμενες μέρες ευρωβουλευτές του N-VA ότι δεν πρόκειται το κόμμα τους «τον αιώνα τον άπαντα» να δώσει το πράσινο φως για μια τουρκική ένταξη στην ΕΕ.

Παρομοίως ή άλλη μεγάλη ολλανδόφωνη εφημερίδα χαρακτηρίζει «συμμαχία ανάγκης» που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις περιγράφει τις προσπάθειες σύσφιγξης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία η De Tijd, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη εργασίας της αντιπροσωπείας των Βέλγων υπουργών στην Άγκυρα «κινήθηκε σε τεντωμένο σχοινί» από διπλωματικής απόψεως.

Αν και η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για το Βέλγιο σε μια σειρά θέματα που εκτείνονται από το προσφυγικό μέχρι την τρομοκρατία, εντούτοις δεν πρόκειται να της παρασχεθεί «λευκή επιταγή» είναι το μήνυμα της βελγικής αντιπροσωπείας.

Την ίδια ώρα, υπέρ της συμφωνίας με την Τουρκία τάσσεται η βελγική κυβέρνηση, σημειώνει η De Standaard την ίδια στιγμή που, όπως παρατηρεί, πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon (N-VA) εμφανίζεται καταρχήν σύμφωνος διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις για τις λεπτομέρειες και διαβεβαιώνοντας ότι «εάν οι παραμείνουν οι ίδιες αρχές που διέπουν την συμφωνία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα να ‘περάσει’ αυτή από την βελγική Βουλή».

Ο ίδιος ο Jan Jambon εμφανίζεται Ικανοποιημένος με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού σε δηλώσεις του προς το φλαμανδικό δημόσιο δίκτυο VRT , ενώ στην ίδια γραμμή ο υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης T. Francken, χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση «απόλυτα λογική, εάν κανείς αναλογιστεί αυτό που συμβαίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός εξωτερικών Didier Reynders διαμηνύει προς την τουρκική κυβέρνηση ότι «το Βέλγιο είναι έτοιμο να ανοίξει νέα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» – Επικριτικές φωνές ακούγονται πάντως τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα κόμματα της συμπολίτευσης για την συμφωνία με την Τουρκία, υπογραμμίζει η De Standaard, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έντονες αντιδράσεις του Guy Verhofstadt ο οποίος θεωρεί ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της μετάθεσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων στην Τουρκία : «Δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στον Σουλτάνο Erdogan και τους διαδόχους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημειώνει ο Φλαμανδός πολιτικός.

Παρομοίως η τρίτη μεγάλη φλαμανδική εφημερίδα η De Morgen καταγγέλλει Την υποκρισία των φλαμανδικών κομμάτων που από την μια μεριά «κλαίνε και οδύρονται» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αλλά από την άλλη κάνουν business as usual στην Άγκυρα διαμηνύοντας ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι υπαίτια για την ετεροβαρή όσο και "επονείδιστη" αυτή συμφωνία δεν είναι η Merkel αλλά οι χώρες εκείνες που υπονόμευσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οδήγησαν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο ώστε η Τουρκία του Erdogan να εμφανίζεται ως η έσχατη λύση για το προσφυγικό.

Σύμφωνα, τέλος, με την De Morgen, την μομφή ότι «κάνει ακριβώς τα ίδια για τα οποία κατηγορεί την Ελλάδα» προσάπτουν στον υφυπουργό Μετανάστευσης T. Francken οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφερόμενες στην πρακτική που έχει καθιερώσει να μην καταχωρίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων που καταφθάνουν και ταυτοποιούνται στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν την χώρα και να ζητήσουν αλλού άσυλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα