"Μικρότερες και από λαμαρίνα κάποιες πινακίδες"

Με την κυρίως εξέταση του Χριστάκη Κυπριανού, νέου μάρτυρα κατηγορίας, συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των πινακίδων στον Δήμο Πάφου. Ο κ. Κυπριανού, που την επίμαχη περίοδο ήταν Επιστάτης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα είναι Επιστάτης στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, ανέφερε πως ήταν μικρότερων διαστάσεων οι πινακίδες από αυτές που χρεώνονταν στα τιμολόγια από επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν και άλλου υλικού αντί αλουμινίου, λαμαρίνας.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του Διευθυντή της εταιρείας κατασκευής πινακίδων

ΑΛΜΑ Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, έφερε ένσταση σε μέρος της κατάθεσης του μάρτυρα σημειώνοντας πως ένας μάρτυρας δεν μπορεί να κρίνει μια παραγγελία, αφού δεν είναι εμπειρογνώμονας ώστε να διατυπώνει την θέση ότι κάποιες παραγγελίες ήταν αχρείαστες.

Από την πλευρά της η κατηγορούσα αρχή, που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ανέφερε πως ο κ. Αλεξάνδρου κάνει “θόρυβο για το τίποτα” και πως με τη συγκεκριμένη κατάθεση του μάρτυρα δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου απέρριψε την ένσταση του κ. Αλεξάνδρου και η διαδικασία συνεχίστηκε.

Στην κυρίως εξέτασή του, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη διαδικασία τοποθέτησης των πινακίδων με τη συμμετοχή 8 με 10 ατόμων και σε συνεργασία με τον κατηγορούμενο Α. Νικολάου που ήταν στο συνεργείο οδοσήμανσης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό.

Επιπρόσθετα ο κ Κυπριανού ανέφερε πως μετά από επιτόπιους ελέγχους στις διάφορες κατασκευές πινακίδων διαπίστωσε ότι υπήρχαν εμφανείς διαφορές.

Κατά την επιθεώρηση του, είπε ο μάρτυρας εντόπισε ταμπέλες που αντί να ήταν κατασκευασμένες με το υλικό του αλουμινίου ήταν κατασκευασμένες με άλλο υλικό και συγκεκριμένα με αυτό της λαμαρίνας. Όπως εξήγησε, ο Δήμος Πάφου παράγγελνε πινακίδες αλουμινίου λόγω ανθεκτικότητας στις καιρικές συνθήκες.

Σε σχέση με τον έλεγχο των τιμολογίων ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως στο τέλος της διαδικασίας, απομόνωνε τα τιμολόγια που διαπίστωνε ότι δεν ανταποκρίνονταν με τις ταμπέλες, τις λαμαρίνες και το φωσφόρο και που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ήταν προβληματικά.

Ερωτηθείς σχετικά από την κατηγορούσα αρχή ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στα τιμολόγια που εκδόθηκαν για την χρέωση των πινακίδων αναφερόταν ότι ήταν μεγαλύτερων διαστάσεων απ’ αυτές που παραδόθηκαν. Διαπιστώσαμε, είπε, διαφορετικές διαστάσεις σε επιτόπιους ελέγχους από αυτές τις διαστάσεις που καταγράφονταν στα τιμολόγια. Επίσης με τη χρήση μαγνήτη σημείωσε, διαπίστωσαν όπως ανέφερε, το υλικό κατασκευής των πινακίδων αν ήταν από αλουμίνιο ή όχι.

Ακολούθως ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρος Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου κάλεσε τον μάρτυρα να προχωρήσει σε αναγνώριση αριθμού τιμολογίων με τον μάρτυρα να τα αναγνωρίζει. Στη σημερινή διαδικασία έγινε αναφορά και στην παραλαβή των υλικών από τις κρατικές αποθήκες. Επί του θέματος ο μάρτυρας ανέφερε πως κατά 99,9% δεν υπέγραφε κανένας.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι , διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ , Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου είναι της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης συνολικής αξίας 44 χιλ. Ευρώ σε βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο για αύριο στις 09:00 το πρωί για συνέχιση της διαδικασίας με την αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης δικηγόρους Σάββα Μάτσα, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και Κωστή Ευσταθίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα