"Μαύρα σύννεφα" και πάλι πάνω από την Κύπρο για το ξέπλυμα

Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 

Είναι η ταμπέλα που βάζουν και ξαναβάζουν στην Κύπρο, εδώ και χρόνια, διεθνείς παράγοντες και ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, το τελευταίο διάστημα, σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων, από την κυβέρνηση και πολιτειακούς θεσμούς, για την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, έχει αναγνωριστεί από ξένους αρμόδιους φορείς και χώρες υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ,

η οποία ως γνωστό επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος. 

Από την άλλη, διαφαίνεται πως η κυπριακή πολιτεία αδυνατεί ή δεν θέλει να τιμωρήσει όσους αμαύρωσαν και αμαυρώνουν το όνομά της διεθνώς. 

Μεγαλόσχημοι, που ευθύνονται  δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν κρυφθεί από τις φορολογικές Αρχές στο εξωτερικό, παραμένουν στο απυρόβλητο. 

Τυχόν επιστροφή των χρημάτων, εκτός από την ανάσα στα κρατικά δάνεια, θα έστελνε και ένα ηχηρό μήνυμα σε επίδοξους, μελλοντικούς φοροφυγάδες. 

Θα προκαλούσε, όμως και έναν ανεπιθύμητο για αρκετούς, σεισμό πολλών ρίχτερ στο πολιτικοοικονομικό σύστημα, λόγω των ηχηρών ονομάτων που εμπλέκονται.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ και η εφημερίδα "η Σημερινή", είχαν αναδείξει, με σειρά δημοσιευμάτων και ερευνών, τα τελευταία πέντε χρόνια, την μεγάλη εμπλοκή φυσικών και νομικών προσώπων της Κύπρου σε παγκόσμιες υποθέσεις σκανδάλων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος. 

Διατάχθηκαν σωρεία ερευνών από διάφορες εποπτικές Αρχές. 

Τα ευρήματα τους, όμως, ήταν πενιχρά έως ανύπαρκτα. 

Το 2015, ο γαλλο-ιταλός πληροφοριοδότης και δημιουργός της λίστας, Ερβέ Φαλτσιανί αποκαλύπτει στη "Σημερινή" ότι οι κυπριακές Αρχές κατέχουν μόνο το 1/3 των διαθέσιμων στοιχείων και ότι ο ίδιος μπορεί να εξασφαλίσει τα υπόλοιπα δεδομένα. 

Μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την υπόθεση,  ο Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγγάρης συναντήθηκε με τον πληροφοριοδότη στη Ρώμη.

Το Τμήμα Φορολογίας ολοκλήρωσε την έρευνα, ανακοινώνοντας την είσπραξη 1, 8 εκατ. ευρώ περίπου από περιπτώσεις φοροδιαφυγής. 

Ήταν και τα μόνα χρήματα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, από παγκόσμια σκάνδαλα φοροδιαφυγής. 

Στην υπόθεση των Panama Papers, παρότι ο επικεφαλής της παγκόσμια έρευνας Τζέραρντ Ράιλ, είχε δηλώσει στη "Σημερινή" και το ΣΙΓΜΑ, το 2016, ότι συναντώνται ονόματα από την Κύπρο παντού στα ύποπτα έγγραφα, η έρευνα που ακολούθησε, από τις κυπριακές Αρχές δεν εντόπισε οτιδήποτε το μεμπτό. 

Στο συρτάρι μπήκε και η λίστα φοροδιαφυγής "Μπόργιανς", παρότι η "Σημερινή" είχε αποκαλύψει, στη βάση επίσημου εγγράφου, ότι οι ύποπτες καταθέσεις από την Κύπρο σε ελβετικές τράπεζες ξεπερνούσαν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Εφόρου Φορολογίας, στο ΣΙΓΜΑ, στις 2 Οκτωβρίου 2017. 

 «Μιλούμε για πάρα πολλά εκατομμύρια φόρους, που θα μπουν λογικά στα ταμεία, όταν γίνει η εξέτασή τους», είχε αναφέρει. 

Η έρευνα δεν έγινε ποτέ, διότι οι γερμανικές αρχές, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν  ανταποκρίθηκαν θετικά στην παραχώρηση των στοιχείων, όπως άφηνε να νοηθεί επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Η Κύπρος βρέθηκε επίκεντρο και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η υπόθεση του Αμερικανού Μπράουντερ και άλλες. 

Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ρωτήθηκε εκ νέου για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, με αφορμή τα πρόσφατα θετικά σχόλια Αμερικανών βουλευτών σε σχέση με τη λήψη μέτρων. 

 «Είναι μια διεθνής πρόκληση, δεν τελειώνει ποτέ αυτή η προσπάθεια, δηλαδή, δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.Αντιθέτως πρέπει συνεχώς να είμαστε σε εγρήγορση για να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας», σημείωσε. 

Η Κύπρος βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο, μετά το πρόσφατο δημοσίευμα διεθνούς παρατηρητηρίου, το οποίο προέβαινε σε ισχυρισμούς περί εμπλοκής και του τέως δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ύποπτες συναλλαγές. To γραφείο αρνήθηκε τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος και το όλο θέμα διερευνάται από τη ΜΟΚΑΣ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα