"Λεύκωμα Ενθυμημάτων" από τον Οργανισμό Πάφος 2017

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 «άνοιξε» χθες το πρόγραμμα Περί Πόλεως με την σημαντικότερη πτυχή του το “Λεύκωμα Ενθυμημάτων”. Με πρώτο σταθμό τη Λέσχη Ευσέβεια και μια πετυχημένη σύναξη στην παρουσία του Δημάρχου κ.Φαίδωνα Φαίδωνος, επιφανών καθηγητών, δασκάλων και σημαντικών ανθρώπων που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην πόλη, το «Λεύκωμα Ενθυμημάτων» ξύπνησε αναμνήσεις δεκαετιών.

Στον χαιρετισμό του ο Προέδρος του Οργανισμού Πάφος 2017 Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στην δυναμική που έχει δημιουργήσει ο θεσμός και στην περαιτέρω εξέλιξή του

μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα που δημιουργεί. «Θυμόμαστε και ανατρέχουμε στο παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, να μάθουμε από τους ανθρώπους που πέτυχαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν σ’αυτή την πόλη και άφησαν σε εμάς το έργο τους ως παρακαταθήκη με υποχρέωση μας να το συνεχίσουμε».

Τη σκυτάλη στο πάνελ των ομιλητών πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Λέσχης «Ευσέβεια» κ.Χριστάκης Νεοκλέους ο οποίος μέσα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της λέσχης από το 1911, έκανε μια σημαντική ιστορική αναδρομή στα χρόνια της ίδρυση της «Ευσέβειας» αλλά και στη γενικότερη σημασία και το ρόλο της στην τοπική κοινωνία.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και η συμπολίτισσα μας συγγραφέας κ.Αγγελική Σμυρλή, απόγονος του γένους των Νικολαΐδηδων, ιδρυτών της «Ευσέβειας» η οποία με πολύ γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης της Λέσχης αλλά και στην πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής.

Κλείνοντας με τη δική της παρουσίαση ως συντονίστρια του προγράμματος κ.Ελίζα Χριστοφόρου ανέφερε μεταξύ άλλων, «…Καιρός συμμαζέψουμε τις μνήμες και τις αποσπασματικές εικόνες από το παρελθόν. Να περπατήσουμε ξανά την Πάφο των παιδικών μας χρόνων, των αφηγήσεων των πατεράδων μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, καιρός να γνωρίσουμε την Πάφο που αφήσαμε πίσω μας.. Ίσως έτσι εκτιμήσουμε ξανά την Πάφο του σήμερα και ίσως αρχίσουμε να την αγαπάμε από την αρχή...Αφηγήσεις, φωτογραφίες, κιτρινισμένα γράμματα, παλιές εφημερίδες, συζητήσεις που να φτάνουν στο σήμερα.. Ας είναι η σημερινή συνάντηση, το πρώτο έναυσμα, το πρώτο σινιάλο για το ξεκίνημα του ταξιδιού.. από το χτες στο σήμερα..»

Keywords
Τυχαία Θέματα