"Κόβει τον βήχα" για άλλες λύσεις ο ΓΓ ΟΗΕ-Στο κενό οι μεθοδεύσεις Τουρκίας

Πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στέλνει η απόφαση, του ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει εντός Οκτώβριου τριμερή συνάντηση για να κλειδώσει τους όρους αναφοράς.

Σε πρώτο χρόνο με αυτόν τον τρόπο κόβει το βήχα σε όσους οραματίζονται ή θέλουν να συζητήσουν άλλες μορφές λύσης.

Δεύτερον, με ένα έμμεσο τρόπο αναγνωρίζει ότι η μη κατάληξη σε όρους αναφοράς είναι ευθύνη κάποιου τρίτου και όχι των δύο ηγετών, με τα μηνύματα να έχουν προφανώς παραλήπτη την Τουρκία.

Τρίτον, εμμένοντας στον οδικό χάρτη που είχαν διαμορφώσει τα

Η.Ε με όρους αναφοράς, τριμερή, άτυπη πενταμερή και μετά ουσιώδεις συνομιλίες δείχνει να κρατά το τιμόνι των εξελίξεων και να αναβαθμίζει την ανάγκη καλής προετοιμασίας.

Δηλαδή διατεθειμένος από τη μία να βοηθήσει, απρόθυμος από την άλλη να ριχθεί σε μια νέα διαδικασία χωρίς καλές πιθανότητες επιτυχίας.

Σε ότι αφορά στον χρόνο πραγματοποίησης της, είτε θα γίνει μεταξύ 10 και 15 Οκτώβρη, είτε τελευταία βδομάδα καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένα ταξίδια σε Βρυξέλλες για τη σύνοδο Κορυφής 17-18 του μήνα και Ιαπωνία για την εγκαθίδρυση του νέου Αυτοκράτορα 20-25 του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως μηνύματα έστειλε από το βήμα της ΓΣ και ο Π/θ Μητσοτάκης λέγοντας πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η Δ.Δ.Ο.

Βεβαίως στη Νέα Υόρκη συμβαίνουν και πολλά άλλα, όπως είναι και η τριμερής των ΥΠΕΞ με Αίγυπτο και όχι μόνο. 

Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου, προπαρασκευαστική στην ουσία για την Τριμερή σε επίπεδο Αρχηγών στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών έστειλαν πολύ σημαντικά μηνύματα μέσα από κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν και στην οποία καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις παρανομίες στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του φυσικού πλούτου στην περιοχή.

Σημειώνουν επίσης ότι η πολιτική των κανονιοφόρων της Άγκυρας υποσκάπτει την προσπάθεια του Γ.Γ για επανάληψη συνομιλιών.

Στο μεταξύ ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε νωρίς το απόγευμα  σημαντική συνάντηση με στελέχη της Exxon Mobil όπου τέθηκε επί τάπητος το γεωτρητικό πρόγραμμα του Αμερικανικού κολοσσού. Το οποίο φαίνεται ουδόλως επηρεάζεται από την παράνομη δράση της Τουρκίας με την εταιρεία να είναι αποφασισμένη να φέρει σε πέρας όλες τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα