"Χτύπημα" από την Αθήνα για τις 4 ελευθερίες

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με non-paper από το Μέγαρο Μαξίμου, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit υπήρξε ελληνική πρωτοβουλία να περιληφθεί στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωση ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-ΗΒ και τα αποτελέσματα αυτής δεν δημιουργούν κανενός είδους προηγούμενο, πολιτικό ή νομικό, για εντός της ΕΕ καθώς και για τις σχέσεις

της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι αυτή η διευκρίνιση της ελληνικής κυβέρνησης έχει πολλούς αποδέκτες, ειδικώς την Άγκυρα η οποία ζητώντας φερειπείν την ισχύ των 4 ελευθεριών (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας) και για τους Τούρκους πολίτες, όταν και εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού, να επικαλεστούν ως «προηγούμενη» τυχόν συμφωνία εξαίρεσης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για ορισμένες χώρες, πχ Ιρλανδία.

«Δεν θα απέκλεια στην περίπτωση Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας να υπάρξει κάποιας μορφής ρύθμιση, αλλά και πάλι αποκλείω η ρύθμιση αυτή να είναι τέτοια που να παραβιάζει το ενωσιακό κεκτημένο σε ότι αφορά τις 4 ελευθερίες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής &Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Κατά τα λοιπά, στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Brexit, έγινε συζήτηση για τις γαλλικές εκλογές της επόμενης Κυριακής όπου, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ίσως κινηθεί σε υψηλά ποσοστά, περί το 40%, και υπογράμμισε ότι «αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη».

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: "Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη". Και υπενθύμισε, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, τα ποιοτικά, όπως είπε, στοιχεία της γαλλικής ψήφου στον πρώτο γύρο, «σύμφωνα με τα οποία ούτε οι ψηφοφόροι του Μακρόν δεν επιδοκιμάζουν την σημερινή Ευρώπη».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον οποίον κάλεσε να επισκεφθεί ιδιωτικά και με μεγαλύτερη άνεση την Ελλάδα το καλοκαίρι . "Φρανσουά, έχεις ανοικτή πρόσκληση να έρθεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, οπότε θέλεις, να ξεκουραστείς", του είπε.

"Ωραία ιδέα. Τώρα που θα έχω χρόνο θα έρθω ένα μήνα Ελλάδα και ένα Πορτογαλία" , απάντησε χαριτολογώντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε στην τοποθέτησή του τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του και ιδιαίτερα για τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για την τελευταία παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο ως Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επαίνεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «που έδωσε το σωστό σήμα τηλεφωνώντας στον Εμανεουέλ Μακρόν το αμέσως επόμενο πρωί της εκλογής του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα