«Χλωμή» η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία Ερντογάν στις εκλογές

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία, ήταν το θέμα συζήτησης που απασχόλησε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή του SigmaLive, χθες βράδυ, 27 Οκτωβρίου.

Στο στούντιο καλεσμένη ήταν η κ. Κωνσταντία Σωτηρίου, τουρκολόγος από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η οποία μας μίλησε για το σκηνικό των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο 2015 και μας εξήγησε για ποιό λόγο η Τουρκία οδηγείται εκ νέου σε σκηνικό βουλευτικών

εκλογών και πως αυτό διαμορφώνεται και διαφοροποιείται στις επερχόμενες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που άπτονται των επερχόμενων τουρκικών βουλευτικών εκλογών όπως το Κουρδικό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πιθανά σενάρια από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτέλεσαν μέρος της συζήτησης.

Σχετικά με την επιθυμία του Ερντογάν για εξασφάλιση αυτοδυναμίας και κυριαρχίας στο κοινοβούλιο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται πως δεν είναι ευχάριστα για τον ίδιο, αφού η κατάσταση δεν φαίνεται να διαφοροποιείται αν συγκριθεί με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2015. Η είσοδος του φιλοκουρδικού κόμματος στη Βουλή διαφαίνεται πως παραμένει, και το κόμμα του APE, δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Για την κλιμάκωση της έντασης στην Τουρκία γύρω από το ζήτημα του Κουρδικού, η κ.Σωτηρίου επεσήμανε ότι η πυροδότηση του οφείλεται και σε ενέργειες του Ερντογάν για προώθηση των σκοπών του για προσέλκυση ψηφοφόρων. Ωστόσο, αυτό δεν θα αποδειχθεί βοηθητικό για τον ίδιο.

Το Κυπριακό δεν φαίνεται να αποτελεί ούτε και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ατζέντα για τα κόμματα που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, παρά μόνο μεμονωμένα από πλευράς Ερντογάν ο οποίος είχε προβάλει σε έντονο βαθμό την μεταφορά νερού στα κατεχόμενα νερού από την Τουρκία για να εντυπωσιάσει και να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Η κ. Σωτηρίου επεσήμανε πως τα υπαρκτά σενάρια, δεδομένων των δημοσκοπήσεων, είναι να συμβιβαστεί το κόμμα του Ερντογάν και να συμμαχήσει με κάποιο άλλο κόμμα ενώ δεν αποκλείεται να προκηρυχτούν εκ νέου για τρίτη φορά βουλευτικές αν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων.

Η συζήτηση έκλεισε με την Τουρκολόγο να επισημαίνει πως είναι δύσκολο να ξημερώσει μια πιο δημοκρατική Τουρκία την επομένη των βουλευτικών εκλογών με τον Ερντογάν, ως πρόεδρο.

Περισσότερα στο βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα