"Άλλη" μεθοδολογία για ΟΕΔΑ Λευκωσίας και Λεμεσού

Διαφορετική μεθοδολογία φαίνεται να ακολουθήθηκε για το ΟΕΔΑ Λευκωσίας και Λεμεσού. Σύμφωνα με πρακτικά συνεδρίας, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2012 τα οποία έχει στην κατοχή του το Σίγμα, διαφαίνεται ξεκάθαρα η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εσωτερικών τότε Ελένη Μαύρου, ακολούθησε μια διαφορετική μεθοδολογία για τις ΟΕΔΑ δηλαδή σε ότι είχε σχέση με θέματα κρατικών ενισχύσεων και μεθόδους υποβολής και αξιολόγησης προσφορών για τις μονάδες ολοκληρωμένων

εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Από τα πρακτικά διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Έφορος κρατικών ενισχύσεων είχε τοποθετηθεί πως προτιμά ο ιδιώτης ανάδοχος λειτουργίας να μην έχει οποιαδήποτε οφέλη από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων, ώστε τουλάχιστον η σύμβαση που θα υπογραφεί να αποτελεί μια καθαρή σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών, με τιμές που θα προκύψουν μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, δηλαδή έναν διαγωνισμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή επισημάνθηκε ότι μπορούσε να βρεθεί επιλογή που να ικανοποιούσε την επιθυμία του Εφόρου κρατικών Ενισχύσεων και παράλληλα να μην φορτώσει με διαδικασίες εμπορίας προϊόντων, γεγονός που πιθανότατα να αποτύχει.

Η υπουργός τότε (Ελένη Μαύρου) ανέφερε ότι με μια τέτοια διευθέτηση, θα προκύψουν πολυπλοκότητες και δυσλειτουργίες, γι' αυτό το Υπουργείο επιλέγει τα παραγόμενα ανακυκλώσιμα υλικά να ανήκουν στους δύο αναδόχους και η εμπορία τους να πραγματοποιείται από αυτούς.

Με την Υπουργό Εσωτερικών τότε να καταλήγει σύμφωνα με τα πρακτικά στην τρίτη επιλογή. Δηλαδή, κατέληξε ότι η υποβολή και αξιολόγηση των προσφορών έπρεπε να γίνει με βάση την επιλογή 3 που είχε τεθεί η οποία προέβλεπε μόνο την υποβολή οικονομικού φακέλου. Οι άλλες δύο επιλογές ήταν: Υποβολή τεχνικού φακέλου με πρόταση από τον ανάδοχο και υποβολή οικονομικού φακέλου με βαθμολογία και η επιλογή νούμερο 2 ήταν υποβολή τεχνικού και οικονομικού φακέλου χωρίς βαθμολογία.

Όπως προαναφέραμε επιλέχθηκε η τρίτη επιλογή δηλαδή υποβολή μόνο οικονομικής προσφοράς και φακέλου με δικαιολογητικά συμμετοχής, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο πρόκλησης καθυστερήσεων στην διαδικασία αλλά και να κατασκευαστούν τα έργα στο χαμηλότερο δυνατό κόστος λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της οικονομίας.

Στην περίπτωση της Κόσιης επιλέχθηκε η πρώτη επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα