«Αμοιβαίου οφέλους η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου»

Ισχυρές σε όλους τους τομείς χαρακτήρισε τις σχέσεις Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μόλα. Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη Daily Egypt

News, ο κ. Μόλα αναφέρθηκε στην πρόοδο των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθώς επίσης και στις πιθανές επιλογές αξιοποίησης του φυσικου αερίου.

«Διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις για να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Προσδιορίστηκαν ειδικοί τομείς για ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς και για την ασφάλεια στις θαλάσσιες δραστηριότητες και την ενεργειακή υποδομή, την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα του φυσικού αερίου», είπε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως όλα αυτά συμπληρώνουν τις συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα συμβάλει, όπως είπε, στην επίτευξη αμοιβαίου οφέλους και θα στηρίξει τη στρατηγική συνεργασία για εξαγωγές στην περιοχή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο αναφορικά με τη συμφωνία κατασκευής αγωγού μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου, είπε «Οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τον αγωγό και τις εγκαταστάσεις εδάφους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Αίγυπτο διερευνώνται, χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη υποδομή μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της Αιγύπτου και στη στήριξη του σχεδίου της για να καταστεί περιφερειακός κόμβος για την εμπορία ενέργειας. Επιπλέον, από τα έσοδα θα αναβαθμιστεί η αξία των εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο που θα παραλάβουν το κυπριακό φυσικό αέριo».

Keywords
Τυχαία Θέματα