Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed

Αμετάβλητα διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα αμερικανικά επιτόκια, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, παρά τα πρόσφατα στοιχεία χαμηλού πληθωρισμού.

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις δημοσιοποιήθηκαν μετά την λήξη της διήμερης συνεδρίας του ΔΣ της Fed, με 11 από τους 16 χαράκτες της νομισματικής πολιτικής να

βλέπουν ως "κατάλληλο" επίπεδο των ομοσπονδιακών επιτοκίων μεταξύ 1,25% και 1,50% μέχρι το τέλος του 2017.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης πάνω από το σημερινό επίπεδο.

"Η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται... η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε μέτρια ενίσχυση το τρέχον έτος, μέχρι αυτή την στιγμή», υπογραμμίζει η Fed σε δήλωση πολιτικής της.

Αναφέρει επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν "σχεδόν ισορροπημένοι", αλλά ο πληθωρισμός παρακολουθείται "στενά".

Οι προοπτικές των επιτοκίων για το επόμενο έτος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με την Fed να προβλέπει μόνο δύο αυξήσεις το 2019 και μια το 2020.

Επίσης, μείωσε εκ νέου το εκτιμώμενο μακροπρόθεσμο "ουδέτερο" επιτόκιο από 3,0% σε 2,75%, αντανακλώντας τις ανησυχίες της για την βιωσιμότητα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Η Fed, όπως αναμενόταν, ανέφερε επίσης ότι θα αρχίσει από τον Οκτώβριο να μειώνει τον ισολογισμό της που ανέρχεται περίπου στα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και αφορά κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα δάνεια, μειώνοντας μέχρι και 10 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος QE (quantitative easing), που έθεσε σε εφαρμογή το 2008 για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία από τη χρηματοοικονομική κρίση και ύφεση της διετίας 2007-2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα