Άμεση στήριξη των γεωργών και των αγροτικών περιοχών από την ΕΕ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πρωτοφανή αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αγρότες και όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ εργάζονται σκληρά για να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικά γεωργικά προϊόντα σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας ως γνώμονα ότι η παρούσα κρίση έχει διαρκέσει ήδη πολύ περισσότερο από το αρχικώς αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τους γεωργούς και τους

παραγωγούς τροφίμων, να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της Ευρώπης.

Οι γεωργοί και λοιποί δικαιούχοι ενισχύσεων για την αγροτική ανάπτυξη θα μπορούν να λάβουν δάνεια ή εγγυήσεις για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους ύψους έως και 200 000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, όπως πολύ χαμηλά επιτόκια ή ευνοϊκά χρονοδιαγράμματα πληρωμών.

Ακόμη, ένα νέο προσωρινό μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εναπομείναντα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης, να τα διαθέσουν ως ενισχύσεις στους γεωργούς και στις μικρές επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστούν άμεσα εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να παράσχουν στήριξη έως 5 000 ευρώ ανά γεωργό και έως 50 000 ευρώ ανά μικρή και μεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ).

Για να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των γεωργών, η Επιτροπή θα αυξήσει επίσης τις προκαταβολές των ενισχύσεων για στήριξη του εισοδήματος στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) (από 50 % σε 70 %), καθώς και ορισμένων ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης (από 75 % σε 85 %). Οι γεωργοί έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν αυτές τις προκαταβολές από τα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο της Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, οι γεωργοί μπορούν πλέον να λάβουν μέγιστη ενίσχυση 100 000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση και οι εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων μέγιστο ποσό 800 000 ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να συμπληρωθεί και με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Αυτό το είδος εθνικής στήριξης στον γεωργικό τομέα μπορεί να χορηγηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή – ανώτατο όριο 20 000 ευρώ (και 25 000 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις).

Στις μέρες μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης έγινε ξεκάθαρο το πόσο κομβικής σημασίας είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του εφοδιασμού με είδη πρώτης ανάγκης όλων των πολιτών της ΕΕ. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος που επιτελεί ο Ευρωπαίος γεωργός είναι καίριος. Η στήριξή του αποτελεί όχι μόνο ζήτημα κοινωνικής συνοχής αλλά βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είναι δίπλα στον γεωργό κι, κατ’επέκταση, δίπλα στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα