Άμεση απάντηση Τουρκίας στο Ισραήλ

Άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, συστήνοντας στο Τελ Αβίβ να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να ανοίξουν στην περιοχή «έναν νέο κύκλο φωτιάς».

Αντίδραση όμως υπήρξε και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του να συστήνει στο Ισραήλ να συνετιστεί, ενώ έκανε λόγο και για παράνομη κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χιουσείν Μουφτούογλου: «Καταδικάζουμε τη γεμάτη αμετροέπεια

ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Χαρέμ–ι-Σερίφ (τέμενος Ακσά).

Στην Παλαιστίνη της οθωμανικής περιόδου, όλες οι διαφορετικές θρησκείες και δόγματα ζούσαν για αιώνες μέσα σε ειρηνικό περιβάλλον και ήταν ελεύθερες να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.

Ισραήλ: Οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν περάσει

Οι Εβραίοι γνωρίζουν καλά ότι κατά την οθωμανική περίοδο ήταν εκείνοι που απολάμβαναν μία απαράμιλλη ανοχή και αναμέναμε τη δέουσα εκτίμηση.

Όπως και σήμερα, οι Εβραίοι στην Τουρκική Δημοκρατία απολαμβάνουν την προστασία του κράτους μας όσον αφορά τη διαφύλαξη της πίστη τους και την ελευθερία άσκησης της λατρείας τους.

Ο τρίτος ιερότερος χώρος για τους απανταχού Μουσουλμάνους, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αξία για ολόκληρο τον κόσμο του Ισλάμ, είναι το Χαρέμ-ι-Σερίφ.

Η συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ωφελεί στην εξασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στη λύση της παλαιστινοϊσραηλινής διαμάχης, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχή.

Αποτελεί ευθύνη του Ισραήλ να συμπεριφερθεί μία ώρα νωρίτερα με λογική, να αποκαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς του Χαρέμ-ι-Σερίφ και να άρει όλα τα εμπόδια που αφορούν στην ελευθερία της λατρείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα