Αμερικανοί Γερουσιαστές επισκέφτηκαν το Ιράκ

Οι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέρασαν τη χθεσινή, εορταστική ημέρα της 4ης Ιουλίου στο Ιράκ, συναντώντας αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά κι Αμερικανούς στρατιώτες που βοηθούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει το CNN.

Οι δύο γερουσιαστές, δημοσίευσαν φωτογραφίες από την επίσκεψή τους στο Twitter.

Ο Γκράχαμ είναι Ρεπουμπλικάνος κι εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, ενώ η Γουόρεν είναι Δημοκρατική κι εκλέγεται στη

Μασαχουσέτη.

Οι δύο γερουσιαστές συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι στη Βαγδάτη, μετά από την περιοδεία που έκαναν στη Μοσούλη, προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό προόδου των προσπαθειών ανοικοδόμησης, μετά την απελευθέρωση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

“Τη φετινή 4η Ιουλίου επιστρέφω στη Μασαχουσέτη από το Ιράκ και το Κουβέιτ, όπου κι επισκέφτηκα στρατιωτικές δυνάμεις. Στις δυνάμεις αυτές, συμμετέχουν και στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά της Μασαχουσέτης. Οι γυναίκες και οι άντρες του στρατού μας, είναι εξαιρετικοί”, έγραψε χαρακτηριστικά η Γουόρεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

“Συνόδευσα τον Λίντσεϊ Γκράχαμ στο Ιράκ για μία επίσκεψη στη Μοσούλη. Η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πριν από έναν χρόνο, όταν απελευθερώθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι ακόμη κατεστραμμένο, αλλά οι Ιρακινοί εργάζονται σκληρά για να την ανοικοδομήσουν”, ανέφερε η ίδια σε προηγούμενη ανάρτησή της.

Στο Αρμπίλ, ο Γκράχαμ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ενώ η Γουόρεν ταξίδεψε στο Κουβέιτ για να επισκεφτεί τους στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά της Μασαχουσέτης.

Παράλληλα, η Γουόρεν επισκέφτηκε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάγκλας Σίλιμαν, αλλά κι άλλα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Γερουσιαστίνα των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν από το Νιου Χάμσαϊρ, μαζί με τον Γκράχαμ συναντήθηκε με Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους, για να συζητήσουν τη συνεργασία με το Ιράκ στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Χθες ήμουν στη Βαγδάτη. Αισθάνομαι ευγνώμων για την ευκαιρία που είχα να συναντήσω και να ευχαριστήσω προσωπικά τους στρατιώτες μας, όπως επίσης και τους συνεργάτες μας στη συμμαχία για τις υπηρεσίες τους, αλλά και τη σημαντική πρόοδο στα ζητήματα ασφάλειας κατά την περίοδο αυτή και μετά την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Δεν απέχει πολύ ο καιρός που το Ισλαμικό Κράτος προσέγγιζε τα όρια της Βαγδάτης”, έγραψε χαρακτηριστικά η Σαχίν στο Twitter.

Σε μία ακόμη ανάρτησή της στο Twitter, η Γουόρεν έγραψε ότι το Ιράκ χρειάζεται “την υποστήριξη όλου του κόσμου”, προκειμένου να κάνει “τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την ανοικοδόμηση, αλλά και για την αποτροπή της επανεμφάνισης των εξτρεμιστικών απειλών”.

Από την πλευρά του, ο Γκράχαμ, σε μία ανάρτησή του μέσω βίντεο στο Twitter, επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι για το Ιράκ “να επιστρέψει στην ομαλότητα, να μην αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία ή ν’ αποτελεί ένα κράτος-δορυφόρο για το Ιράν”.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα