Αμερικανικός ελιγμός, κυπριακή δογματίλα

Ομολογώ ότι δεν περίμενα καλύτερη υποδοχή από την εφημερίδα του ΑΚΕΛ, της ιστορικής χειρονομίας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να δώσει το χέρι του στην κουβανική ηγεσία και ν’ ανανεώσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τον κουβανικό λαό, στο επίπεδο των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων, εγκαινιάζοντας μια πορεία που θα οδηγήσει στον τερματισμό του αμερικανικού εμπάργκο, στο νησιωτικό κομμουνιστικό κράτος, από το 1961.Όμως, αυτοί ξεπέρασαν τον… εαυτό τους σε τόσο… άπιαστα

επίπεδα μιζεριασμένης δογματίλας, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών. Των Κουβανών Τζεράλντο Χερνάντεζ, Αντόνιο Γκουερέρο και Ραμόν Λαμπανίνο, που ήταν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και του Αμερικανού Άλαν Γκρος που ήταν φυλακισμένος στην Κούβα. Η «Χαραυγή» αποκαλεί «αντιτρομοκράτες ήρωες» τους τρεις Κουβανούς που μαζί με δύο άλλους συντρόφους τους, που εξέτισαν τις ποινές τους και αφέθηκαν ελεύθεροι, είχαν συλληφθεί στο Μαϊάμι της Φλόριδας τον Σεπτέμβρη 1998, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης για κατασκοπία, συνωμοσία για φόνο και υπονομευτική δράση. Αποκαλεί όμως «πράκτορα» τον Αμερικανό, που είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να φτιάξει μια υπηρεσία Ίντερνετ για τους Εβραίους της Κούβας, στο πλαίσιο προγράμματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).Ενώ η κουβανική κοινωνία γιορτάζει την αμερικανική προσέγγιση, ελπίζοντας ότι θα τη βοηθήσει να βγει από το ολοκληρωτικό τέλμα όπου τη βύθισε το καθεστώς Κάστρο για πάνω από μισό αιώνα και ενώ η διεθνής κοινότητα (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση) συγχαίρει τον Ομπάμα για την επαναστατική του κίνηση, το κυπριακό κομμουνιστικό κίνημα αναμασά… ιμπεριαλιστικές συνωμοσίες για τρομοκρατικές επιθέσεις στο «Νησί της Επανάστασης».«Αυτή η βδομάδα», έγραψε προχθές Κυριακή η εφημερίδα, «σημαδεύτηκε από τους πανηγυρισμούς του κουβανικού λαού και του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης για την επιστροφή των τριών αντιτρομοκρατών ηρώων στην πατρίδα τους. Οι Χερνάντεζ, Γκουερέρο και Λαμπανίνο, από τη γνωστή υπόθεση των 5 Κουβανών, επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους και τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες. Οι 5 Κουβανοί αγωνιστές είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για ν’ αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νησί της Επανάστασης και ν’ αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Τρομοκρατικές επιθέσεις με πάνω από 3.500 νεκρούς.

Παράλληλα, ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, ανακοινώνοντας την αποκατάσταση σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η Αβάνα δεν εγκατέλειψε καμία από τις διαχρονικές αρχές της και παραμένει δεσμευμένη στην Επανάσταση και την επικαιροποίηση του σοσιαλισμού. Την απελευθέρωση των τριών, χαιρέτισαν κομμουνιστικά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, τονίζοντας τη συνέχιση της πάλης, για άρση του αποκλεισμού. Είναι σαφές ότι ο ελιγμός των ΗΠΑ και η παραδοχή αποτυχίας της γενοκτονικής πολιτικής τους κατά της Κούβας δεν αποτελεί αλλαγή των ιμπεριαλιστικών πολιτικών με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού. Απλώς επιδιώκουν να περάσουν από το μαστίγιο στο καρότο και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις».Ας μην έχουμε, λοιπόν, ψευδαισθήσεις, ας δούμε κατάματα τη γυμνή αλήθεια, όπως μας την παρουσιάζει το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, για τον ελιγμό των ΗΠΑ και για το πέρασμα από το μαστίγιο στο καρότο.

Keywords
Τυχαία Θέματα