Αμερικανίδα Πρέσβειρα:Ζωτικής σημασίας ο Διάλογος Θρησκευτικών Ηγετών

Ο Διάλογος ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες στην Κύπρο, που φέτος κλείνει 10 χρόνια, έχει παίξει ζωτικό ρόλο στην εμπλοκή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, δήλωσε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας απόψε κατά την διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Γραφείου για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες στην Κύπρο,

Σάλπι Εσκιτζιάν Βεϊντερούντ, η οποία βραβεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με  το Βραβείο Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας.


Η κ. Γκάρμπερ σημείωσε πως για πρώτη φορά οι θρησκευτικοί ηγέτες υπερασπίζονται ενεργά τα δικαιώματα άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων στο νησί και πως μέσω αυτής της από κοινού στήριξης, οι θρησκευτικές κοινότητες απολαμβάνουν αυξημένη πρόσβαση σε ιερούς χώρους και στις δυο πλευρές της νεκρής ζώνης.

«Η Σάλπι ήταν στην καρδιά αυτών των προσπαθειών εξ αρχής. Ο ΥΠΕΞ Πομπέο εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την δουλειά της – και την αξιόλογη συμβολή της σουηδικής πρεσβείας και όλων των συμμετεχόντων στον Θρησκευτικό διάλογο – που της απένειμε το  Βραβείο Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας, που είναι το πρώτο που υπήρξε ποτέ », σημείωσε, επισημαίνοντας τις άοκνες προσπάθειες της Σάλπι Εσκιτζιάν Βεϊντερούντ να ενισχύει τη συνεργασία στο πλαίσιο του Διαλόγου ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ανέφερε πως η κ. Βεϊντερούντ ήταν η μόνη τιμώμενη από την Ευρώπη, και πως ο κ. Πομπέο της απένειμε προσωπικά το βραβείο όπως και σε άλλους πέντε διακεκριμένους υπερασπιστές της θρησκευτικής ελευθερίας από όλο τον κόσμο κατά την Υπουργική σύνοδο για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών που έγινε στην Ουάσινγκτον.

Η κ. Γκάρμπερ υπογράμμισε ακόμη πως οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται βαθιά για την θρησκευτική ελευθερία, σημειώνοντας πως χώρες σε όλο τον κόσμο όπως η Κύπρος έχουν εδραιώσει την δική τους προστασία για τη θρησκευτική ελευθερία, η οποία αναγνωρίζεται και από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από την πλευρά της, η κ. Βεϊντερούντ είπε πως είναι βαθιά ευγνώμων γι' αυτή την αναγνώριση, σημειώνοντας πως το βραβείο αυτό δεν ανήκει μόνο σε αυτήν αλλά και σε όλους όσοι κατέστησαν δυνατόν να φθάσει εδώ που βρίσκεται,  την δίδαξαν, την πίστεψαν και εργάστηκαν μαζί της.

Επαίνεσε την ηγεσία και το θάρρος των Θρησκευτικών Ηγετών της Κύπρου, οι οποίοι εργάζονται από κοινού για δέκα χρόνια, χωρίς να έχουν εγκαταλείψει τη δέσμευση που υπάρχει ανάμεσά τους. «Τους ευχαριστώ για το κουράγιο τους να κάνουν αυτό που είναι σωστό παρά τις προκλήσεις. Το βραβείο αυτό είναι και δικό τους», σημείωσε.
 
Επεσήμανε ακόμη πως η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και για την ειρήνη. Υπογράμμισε πως το δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας, το δικαίωμα πρόσβασης σε θρησκευτικά μνημεία και διαχείρισής τους δεν πρέπει να είναι όμηρος της διένεξης ή των διαπραγματεύσεων. «Δεν πρέπει να μένουν (τα θέματα αυτά) στην αναμονή μέχρι να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κύπρο αλλά πρέπει να εξεταστούν τώρα. Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν κάνει προτάσεις που πρέπει να ακουστούν», σημείωσε, επισημαίνοντας πως στην Κύπρο υπάρχει ακόμη έλλειψη πλήρους αντίληψης της σημασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και του τί αυτή σημαίνει για την ειρηνευτική διαδικασία.

Η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο οδηγεί σε μεγαλύτερη ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ευημερία, σημείωσε, και επεσήμανε πως ο Διάλογος ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες στην Κύπρο δημιουργήθηκε μετά τη διαπίστωση πως η διεθνής διπλωματία απέτυχε να αναγνωρίσει τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ενώ επεδίωκε μια ειρηνευτική συμφωνία το 2004.

Ανέφερε πως η έλλειψη γνώσεων επί αυτού του θέματος από τους κατέχοντες την εξουσία, περιλαμβανομένης της διπλωματικής κοινότητας, η έλλειψη κατανόησης και εκτίμησης του ρόλου και της δύναμης της θρησκευτικής ελευθερίας και του διαλόγου, η έλλειψη κατανόησης της σημασίας της συνεργασίας και της ανάγκης συμμετοχής των θρησκευτικών ηγετών και των θρησκευτικών κοινοτήτων οδήγησε στη δημιουργία του Διαλόγου ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα