Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία εμφανίζουν όσοι έχουν κατάθλιψη

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης που κάνει αυτή τη συσχέτιση.  

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία για χίλια πεντακόσια άτομα, εκ των οποίων το 43% είχε ιστορικό κατάθλιψης, το 32% άγχους, το 1,2% διπολικής διαταραχής, το 1% διαταραχής μετατραυματικού στρες και 0,4% σχιζοφρένειας. 

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας, περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με τους μη καταθλιπτικούς.

Οι αγχώδεις εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας περίπου τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν έχουν διαταραχή άγχους.  

Την ίδια ώρα, δύο αμερικανικές επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν ξεχωριστά αφενός νέους βιοδείκτες στις εξετάσεις αίματος, και αφετέρου νέες μεθόδους πρόβλεψης, που και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπουν, κατά την εισαγωγή των ασθενών Covid-19 στο νοσοκομείο, να ξεχωρίζουν έγκαιρα εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσο, εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θάνατο, από εκείνους που είναι πιθανότερο να αναρρώσουν ταχύτερα.    

Keywords
Τυχαία Θέματα