Αλληλεγγύη: Δεν υπάρχουν προσδοκίες θετικής κατάληξης

Τη θέση ότι οι εξελίξεις δεν προιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτή τη στιγμή που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα να μην συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και

πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω στα πλαίσια της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από την συγκυρία αλλά είναι ζητούμενο και από το λαό».

Όλα αυτά τα στοιχεία σκοτώνουν την ελπίδα στα πέτρινα χρόνια της στασιμότητας του Κυπριακού, σημείωσε.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτή τη στιγμή που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα να μην συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω στα πλαίσια της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από την συγκυρία αλλά είναι ζητούμενο και από το λαό».

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργαλλα, «τα όσα δυσάρεστα μας συμβαίνουν σήμερα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία» και έκανε λόγο για λάθη και παραλείψεις που έκανε η δική μας πλευρά κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Κανένας Ερντογάν, κανένας Ακιντζί δεν εκπροσωπεί τα δικά μας συμφέροντα, προωθούν τα δικά τους που δεν συμπίπτουν με τα δικά μας, πρόσθεσε.

«Στην πράξη θα συνεχίσουν να υπάρχουν χώρια όπως είναι σήμερα ο νότος και ο βορράς», είπε. Μόλις τεθεί σε ισχύ η Ομοσπονδία, συνέχισε, δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα επιστροφής στο ενιαίο κράτος, θα διαλυθεί όπως διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Αναφέρθηκε στους κίνδυνους διάλυσης του ομόσπονδου κράτους που θα προκύψει και στο πρόβλημα αναγνώρισης που θα υπάρξει. Έθεσε το ερώτημα ποιο από το δύο ισότιμα, συνιστώντα κράτη αναγνωρίζεται;

Επομένως, είπε, «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και πρώτιστα να είμαστε ειλικρινείς με τον λαό και να σεβαστούμε την αλήθεια». Εκτίμηση του κ. Γιωργάλλα είναι ότι «από την υπό συζήτηση λύση δεν προκύπτει ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής, δηλαδή του πληθυσμιακού, γεωγραφικού και διοικητικού διαχωρισμού της Κύπρου». Αντιθέτως, πρόσθεσε, «νομιμοποιείται και όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Ακιντζί το ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιδρυτικό κράτος θα ενταχθεί στο διεθνές σύστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η λύση δεν είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι μια διεθνικού χαρακτήρα ομοσπονδία, της οποίας πηγή και πυρήνας είναι η εισβολή και βάση συζήτησης οι πραγματικότητες και οι παράμετροι, δηλαδή τα τετελεσμένα που δημιούργησε ο Τουρκικός στρατός το 1974».

Η Άγκυρα, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας, εδώ και καιρό εργάζεται εντατικά και φαίνεται να πείθει τις Βρυξέλλες «ότι με την πρώτη αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, να ενσωματωθεί σε αυτές ένα νέο πρωτόκολλο για την Κύπρο, πέραν του Πρωτοκόλλου 10». Θα περιλαμβάνει, πρόσθεσε, «βασικές και ευαίσθητες ρήτρες της διευθέτησης του Κυπριακού που θα χωρούν και θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου».

Ο στόχος της Τουρκίας, συνέχισε, «είναι να πετύχει σημαντικά οφέλη στο περιουσιακό, στο θέμα των αποζημιώσεων και στο ζήτημα του σφετερισμού και των παράνομων συναλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια με αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από ξένους πολίτες της ΕΕ»

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη σημείωσε ότι «το Κυπριακό είτε το θέλουμε είτε όχι ήταν και παραμένει ένα άλυτο περιφερειακό πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής». Μετά από 4 και πλέον δεκαετίες οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στον εποικισμό, και τους ρυθμούς γεννήσεων των εποίκων οι οποίοι έτσι θα καταστούν κάποια στιγμή πλειοψηφία στην Κύπρο.

«Δυστυχώς είναι πραγματικότητα ότι με ευθύνη της ηγεσίας η αντικατοχική αντίσταση του λαού συνεχίζει να εξασθενεί», είπε. Οι πολίτες πρώτιστα είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη οράματος για απελευθέρωση από την κατοχή, πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε σε δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού ότι φέτος οι κατεχόμενοι Δήμοι δεν θα διοργανώσουν εκδηλώσεις γιατί έχουν κουραστεί οι πολίτες. Εμείς, ανέφερε, «του απαντούμε ότι όσοι έχουν κουραστεί μπορούν να πάνε στους καναπέδες τους να ξεκουραστούν για να μας κάνουν χώρο εμάς που ακόμη αντέχουμε βιολογικά να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Ο κ. Γιωργάλλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους μέσω της προσφυγής Ε/κ στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

«Αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν, όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν τη δικαιολογία να αποδεχθούμε την όποια δοτή και εκτρωματική λύση που θα μας οδηγήσει στον όλεθρο».

Απευθυνόμενος σε ενδιαφερόμενα μέρη και επενδυτές που επιθυμούν μια λύση που θα επιφέρει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, ο κ. Γιώργαλλας τους προειδοποίησε ότι «η κακή λύση θα τα τινάξει όλα στον αέρα και πρέπει να την αποτρέψουν για να προστατέψουν τα συμφέροντα και τις επενδύσεις τους».

«Στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών και αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», ανέφερε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα είναι «τραγική κατάληξη η λύση η οποία θα μας οδηγήσει σε μια απαράδεκτη και καταστροφική διευθέτηση».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα