Αλιεία: Καλύτερες συνθήκες εργασίας με πρόταση Κομισιόν

Σημαντική πρόταση οδηγίας που αφορά στην ασφάλεια της εργασίας στον τομέα της αλιείας, καταθέτει σήμερα η Κομισιόν μετά από συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.

Η προτεινόμενη οδηγία αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των αλιέων διαβίωσης και εργασίας. Περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτήσεις για:

Εργασίες επί του πλοίου ( π.χ. ελάχιστη ηλικία , ιατρικό πιστοποιητικό , στοιχεία της σύμβασης εργασίας )Όρους υπηρεσίας ( όρια του χρόνου εργασίας , δικαίωμα επαναπατρισμού )Διαμονή και φαγητόΕπαγγελματικής ασφάλειας και προστασίας
της υγείας , συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης επί του πλοίου και στην ξηρά

Το 2013 , οι κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ στον τομέα της αλιείας κατέληξαν σε συμφωνία , η οποία πρότεινε να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της ΕΕ με την «Σύμβαση Εργασίας σε αλιευτικά " του 2007 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ( ΔΟΕ ) . Μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο, η εν λόγω οδηγία θα εφαρμόσει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων , η οποία προβλέπει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των αλιέων της ΕΕ .

Η Επίτροπος για την Απασχόληση , τις Κοινωνικές Υποθέσεις Marianne Thyssen , δήλωσε σχετικά πως : “η Προστασία των εργαζομένων μας και η ευημερία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν Juncker . Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονται στον κλάδο της αλιείας , συχνά κάτω από δύσκολες περιστάσεις, στη θάλασσα. Το ποσοστό των ατυχημάτων και τραυματισμών μπορεί να είναι 15 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με άλλους τομείς . Η σημερινή πρόταση θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στην εργασία τους”.

Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, την Αλιεία και θαλάσσιες υποθέσεις , Karmenu Vella , δήλωσε : " Η ΕΕ είναι πρωτεργάτης στον παγκόσμιο αγώνα κατά των παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η σημερινή πρόταση θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των αλιέων στη θάλασσα , μειώνοντας τα κίνητρα για παράνομη αλιεία και να εξασφαλίζοντας μια υγιή και βιώσιμη αλιευτική βιομηχανία που εξακολουθεί να προσελκύει έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους . "

Επιπλέον , η εφαρμογή της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων στη νομοθεσία της ΕΕ αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για τις τρίτες χώρες να επικυρώσουν τη Εργασίας της ΔΟΕ του 2007 για την Αλιείας . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης αλιείας, σημειώνει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα