Ακυρώθηκε ο εορτασμός της Μέρας της Ευρώπης στο Ισραήλ λόγω ομιλητή

 Κορυφώθηκε σήμερα το διπλωματικό επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, με την Διπλωματική Αποστολή της ΕΕ στο Τελ Αβίβ να αποφασίζει την ακύρωση της επίσημης εκδήλωσης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Αιτία ήταν η επιλογή της ισραηλινής κυβέρνησης να ορίσει εκπρόσωπό της στην επίσημη εκδήλωση τον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς».

Συγκεκριμένα, οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων πρέσβεων που είναι τοποθετημένοι

στο Ισραήλ άρχισαν να εκδηλώνονται από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε πως στην επίσημη εκδήλωση για την φετινή Ημέρα της Ευρώπης θα την εκπροσωπούσε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, εκφωνώντας σχετική ομιλία. Η Διπλωματική Αποστολή της ΕΕ εξέφρασε αντιρρήσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «οι αρχές που πρεσβεύει ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και το κόμμα του πόρρω απέχουν από τις αρχές που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και της Διπλωματικής Αποστολής της ΕΕ, συζητώντας το ενδεχόμενο να μην εκφωνηθούν ομιλίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά επέμεινε στον ορισμό του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας ως επίσημου εκπρόσωπου της κυβέρνησης. Η επιμονή της ισραηλινής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα η Διπλωματική Αποστολή της ΕΕ να ανακοινώσει χθες την ακύρωση της σημερινής επίσημης εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης, αναφέροντας στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter ότι «δεν επιθυμεί να προσφέρει βήμα σε κάποιον, οι απόψεις του οποίου βρίσκονται σε αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση», κατονομάζοντας τον Ισραηλινό Υπουργό.

Της σημερινής εξέλιξης προηγήθηκαν δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κόεν, ο οποίος σχολιάζοντας τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, επέκρινε τις θέσεις που εκφράζουν «ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «ο Μπεν-Γκβιρ δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει το κόμμα του αλλά την Κυβέρνηση του Κράτους του Ισραήλ». Τις ενστάσεις που προέβαλε η ΕΕ προς το πρόσωπό του καταδίκασε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο ίδιος ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ντροπή για την ΕΕ που παριστάνει ότι προωθεί και στηρίζει τις δημοκρατικές αξίες και την πολυπολιτισμικότητα, να συμπεριφέρεται τόσο αντιδιπλωματικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα