Ακύρωση του αγωγού Φ.Α από τα ΟΗΕ ζητά η Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είπε η μια συμφωνία με εταίρους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κόλπο στην Ευρώπη μέσω Ισραήλ θα πρέπει να ακυρωθεί, καθώς αποτελεί υπερβολικό περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Η αντίθεση από την υπουργό Ενέργειας Karine Elharrar την Τρίτη εγείρει αμφιβολίες για το εάν η ισραηλινή κυβέρνηση θα εγκρίνει τη συμφωνία, μια από τις μεγαλύτερες που προέκυψαν από την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ

πέρυσι.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της κρατικής εταιρείας αγωγών Ευρώπης-Ασίας του Ισραήλ (EAPC) και της MED-RED Land Bridge, μιας εταιρείας με ιδιοκτήτες των Εμιράτων και του Ισραήλ.

Η ιδέα ήταν να εκφορτώνεται πετρέλαιο από δεξαμενόπλοια στο λιμάνι Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας και στη συνέχεια να μεταφερθεί μέσω του Ισραήλ σε έναν υπάρχοντα αγωγό προς τις ακτές της Μεσογείου.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες λένε ότι αυτή η χερσαία γέφυρα είναι η συντομότερη, πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική διαδρομή για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κόλπο στη Δύση. Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έχουν υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να παγώσει τη συμφωνία, λένε ότι η εισροή δεξαμενόπλοιων και αργού πετρελαίου αποτελεί τεράστιο οικολογικό κίνδυνο.

«Καλώ να ακυρωθεί η συμφωνία EAPC. Ενέχει πολλούς κινδύνους για τον Κόλπο του Εϊλάτ, για τους κατοίκους και δεν ωφελεί την ενεργειακή αγορά του Ισραήλ», δήλωσε η Εληαρραρ σε δήλωση.

Είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΑΕ της είπαν ότι η συμφωνία πρέπει να θεωρηθεί ως συμφωνία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και ότι η ακύρωσή της «δεν αναμένεται να επηρεάσει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών».

Η EAPC είπε ότι η νέα επιχείρηση είναι μέρος των εργασιών ρουτίνας της και πληροί τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα. Είπε επίσης ότι η συμφωνία είχε γεωπολιτικά οφέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακύρωση, Φ Α, ΟΗΕ, Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας,akyrosi, f a, oie, israilini ypourgos energeias