Ακύρωση των σχεδιασμών για τον East Med επιχειρεί η Τουρκία

Ταξίδι Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, αρχές Ιανουαρίου, επιλέγει ως απάντηση στις φήμες για αλλαγή στάσης του Τελ Αβίβ, το Προεδρικό.

Οι ανησυχίες των τελευταίων ημερών, λόγω και των τουρκικών δημοσιευμάτων στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου, είναι δεδομένες. Και εντείνονται από την πολιτική αβεβαιότητα που μαστίζει τη γείτονα χώρα.

Η επίσκεψη Αναστασιάδη θα γίνει με αφορμή εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα - εξού και σήμερα η απόφαση του υπουργικού να υιοθετήσει η Κύπρος συγκεκριμένη απόφαση για τον αντισημιτισμό

που χαιρετίστηκε άμεσα από το Ισραήλ.

Παρά ταύτα θα ναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν πράγματα. Και ένα από αυτά είναι η επαναβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας και η ώθηση για επίλυση της διελκυστίνδας για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, λόγω του μικρού ισραηλινού γειτνιάζοντος κοιτάσματος Ίσαι.

Όσον αφορά στο θέμα μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ για επαναφορά της συζήτησης για αγωγό μεταξύ των δύο χωρών, δόθηκαν πολύ σημαντικές διαβεβαιώσεις προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών χθες με ισραηλινούς αξιωματούχους. 

Θέμα αγωγού Ισραήλ - Τουρκίας δεν είναι, αυτή τη στιγμή, ρεαλιστικό.  Υπάρχει όμως θέμα με τον αγωγό East Med. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ βλέπει τεράστια γεωπολιτική διάσταση στον εν λόγω αγωγό, σε αντιδιαστολή με τη Λευκωσία που είναι γνωστό πως θέτει τα πράγματα σε πιο οικονομική βάση.

Αυτό ίσως προκαλεί ένα ζήτημα που είναι καλό να ξεκαθαριστεί. Γιατί δεν γίνεται να έχουμε από τη μία, μια Τουρκία, που μέσω συμφωνιών όπως με τη Λιβύη, κάνει τα πάντα να αποτρέψει τον East Med και από την άλλη την Κύπρο και την Ελλάδα να μην δείχνουν πως το έχουν ψηλά στις προτεραιότητες τους.

Πάντως, ανώτατη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ακόμη και αν οικονομικά υπάρχουν θέματα βιωσιμότητας, η δημιουργία του αγωγού δεν πρέπει να αποκλείεται ακριβώς γιατί η γεωπολιτική του σημασία είναι τεράστια, σύμφωνα και με την έκφραση που χρησιμοποίησε.

Αυτό βεβαίως πρέπει να το δείξει η Λευκωσία στην πράξη και μια εξ αυτών, περάν του ότι οι τεχνο-οικονομικές μελέτες τρέχουν κανονικά, είναι να ανοίξει ξανά ένα εντατικό διάλογο με την Ιταλία που είχε κάποιες ενστάσεις.

Αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν σε γεύμα εργασίας που είχε σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τους πρέσβεις Αιγύπτου, Ιορδανίας και Λιβάνου.

Παράλληλα,  μια σημαντική συνάντηση κατά την οποία ο Σάββας Αγγελίδης αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση.

Και αν κάτι κρατάμε είναι η έκφραση από την Γερμανίδα ΥΠΑΜ Annegret Kramp-Karrenbauer πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο υπενθυμίζοντας τη θετική στάση της χώρας της στην επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Στο επίκεντρο μαθαίνουμε ήταν καί το ζήτημα εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς ωστόσο και είναι φυσικό, να διαρρέουν οποιεσδήποτε πληροφορίες. Σημειώστε πάντως ότι η Γερμανία εφοδίασε την Τουρκία με άρματα Λέοπαρντ τα οποία έχει στα κατεχόμενα, σε μια πράξη που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα