Ακύρωσε το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ η Ελβετία

Απέσυρε και επισήμως χθες το αίτημά της για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελβετία, λίγες ημέρες μόνο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Την απόσυρση του αιτήματος της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ωστόσο ήταν για πολλά χρόνια αδρανές, ψήφισε χθες η ελβετική βουλή, με την κυβέρνηση

να καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκλάβει το αίτημα ως «άκυρο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελβετού Υπουργού Εξωτερικών Didier Burkhalter.

Η απόσυρση του αιτήματος έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας για παραμονή ή μη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης να απέχει λίγες μόνο ημέρες και τις φωνές ευρωσκεπτικισμού να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, αναμένεται να πλήξει επικοινωνιακά τις καμπάνιες που τάσσονται κατά του Brexit στη Γηραιά Αλβιώνα, καθώς πλέον οι τάσεις απεξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και τυπικά όπως στην περίπτωση της Ελβετίας, είναι ξεκάθαρες.

Ενδεικτικό είναι ότι, πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, δείχνει ότι ακόμα και στη Γερμανία που θεωρείται ένας εκ των πυλώνων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το 34% των πολιτών επιθυμούν την έξοδο από την Ε.Ε, με τη Γαλλία να ακολουθεί.

Οι υποστηρικτές της λεγόμενης «ανεξαρτησίας» της Ελβετίας πάντως, δηλώνουν την ικανοποίησή τους, χαιρετίζοντας στην απόφαση, καθώς, όπως λένε, βασικός τους στόχος ήταν να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για τις σχέσεις της Ελβετίας με την Ένωση. Όπως αναφέρουν, πρωτίστως επιθυμούν να αποκατασταθεί η σαφήνεια στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι το 1992, η Ελβετία είχε αρνηθεί να προσχωρήσει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία είναι μέλη η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Τότε, η ελβετική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει την ένταξη, με τους Ελβετούς ψηφοφόρους ωστόσο να την καταψηφίζουν λίγους μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα το αίτημα να είχε μείνει ανενεργό από τότε μέχρι και χθες.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα