Ακρόπολη- Θραύσματα του Ερεχθείου επιστρέφουν(;) οι Γερμανοί

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα πως υπάρχει πρόθεση από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, να επιστρέψει στην Ελλάδα θραύσματα από το Ερέχθειο της Ακρόπολης.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς με τον πρόεδρο της γερμανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα,

καθηγητή Ράινχαρτ Στούπεριχ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ και ο πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης «Marbles Reunited», πρώην βουλευτής Άντριου Τζορτζ.

«Διατηρούμε όλες τις επιλογές μας ανοικτές» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς και ευχαρίστησε θερμά τους ξένους εκπροσώπους για την έμπρακτη υποστήριξη που προσφέρουν στην ελληνική Πολιτεία, καθώς επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των διεθνών επιτροπών στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτεία διαχειρίζεται τη διεκδίκηση.

Η περιοχή του Ερεχθείου ήταν η ιερότερη όλης της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο μαρμάρινο κτήριο, λαμπρό δείγμα του ώριμου ιωνικού ρυθμού. Το ανατολικό τμήμα του ναού ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Αθηνάς Πολιάδος, της προστάτιδας θεάς της πόλεως, ενώ το δυτικό ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα-Ερεχθέα, από όπου και το όνομα του ναού, στον τοπικό ήρωα Βούτη, στον Ήφαιστο και σε άλλους θεούς και ήρωες. Πρόκειται λοιπόν για έναν πολλαπλό ναό, όπου συστεγάστηκαν παλαιότερες και νεότερες λατρείες και όπου φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια, τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνος και η ελιά, το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας.

Το κτήριο είχε δύο προστάσεις (προστεγάσματα). Η οροφή της βόρειας πρόστασης στηριζόταν σε έξι ιωνικούς κίονες και κάτω από το δάπεδό της οι Αθηναίοι έδειχναν το σημάδι με το οποίο ο Δίας σκότωσε τον μυθικό βασιλιά Ερεχθέα. Η νότια πρόσταση είναι η περισσότερο γνωστή. Αντί για κίονες, έξι αγάλματα κορών, οι Καρυάτιδες, στήριζαν την οροφή. Κάτω από την πρόσταση βρισκόταν ο τάφος του άλλου μυθικού βασιλιά της Αθήνας, του Κέκροπα. Τα αγάλματα, σε οικοδομική επιγραφή του Ερεχθείου ονομάζονται απλώς Κόρες, ενώ η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε σε μεταγενέστερα χρόνια. Η δεύτερη από δυτικά Κόρη αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Για τις Καρυάτιδες έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Η πειστικότερη υποστηρίζει ότι αποτελούσαν το υπέργειο μνημείο του τάφου του Κέκροπα και ότι ήταν οι χοηφόροι που απέδιδαν τιμές στον ένδοξο νεκρό. Το κυρίως οικοδόμημα και τη βόρεια πρόσταση του Ερεχθείου περιέτρεχε μια συνεχής ιωνική ζωφόρος διακοσμημένη με μορφές θεών, ηρώων και θνητών σε σκηνές που συνδέονταν με τις πανάρχαιες λατρείες του Ερεχθείου. Οι μορφές ήταν ξεχωριστά δουλεμένες σε παριανό μάρμαρο και προσαρμοσμένες σε πλάκες από γκρίζο ελευσινιακό λίθο.

Πηγές: theacropolismuseum.gr και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα