Ακρίβεια – Ανεργία – Πληθωρισμός ο εφιάλτης του λαού!

Καθημερινά, όλο και περισσότερο σφίγγει η θηλειά στο λαό των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.  Το τσουνάμι της ακρίβειας κτυπά κόκκινο.  Το ράλι αυξήσεων των τιμών τσακίζει κόκκαλα.

Η έκθεση της Eurostat για την Κύπρο δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ανεργία μεταξύ των νέων φτάνει το 14,2% στην Κύπρο το 2021, με αυξητική τάση.

Και πάλι

σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, το 18% του πληθυσμού μας, περίπου 160000 χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχιας.  Δεν έχουν να καταβάλουν τα πιο στοιχειώδη για την καθημερινή επιβίωση τους.  Δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το νερό, δεν μπορούν να αγοράσουν τα βασικά αγαθά, το ψωμί, το γάλα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης.

Το πρόβλημα της στέγης γίνεται καθημερινά εφιάλτης για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, για τους φοιτητές μας.  Τα οικοδομικά υλικά αυξάνονται καθημερινά οι τιμές τους.  Τα ενοίκια έχουν απογειωθεί σε τιμές απλησίαστες. 

Και δεν είναι μόνο αυτό, δεν υπάρχουν ούτε σπίτια, ούτε διαμερίσματα.  Ειδικότερα στη Λεμεσό, η κρίση στη στέγη είναι τεράστια.  Οι φοιτητές μας, τα νέα ζευγάρια βρίσκονται σε απόγνωση.  Με 800 και 1000 ευρώ η δυνατότητα απόκτησης στέγης ή ακόμα και ενοικίασης φαντάζει όνειρο απατηλό.  Το κράτος μετάτρεψε το δικαίωμα στη στέγη σε προνόμιο. 

Οι σημερινοί Κυβερνώντες φέρουν ασήκωτες ευθύνες για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια.  Οι πύργοι και οι ουρανοξύστες των χρυσών διαβατηρίων, οδήγησαν σ’ ένα μοντέλο φούσκα, ένα αναπτυξιακό μοντέλο της αρπαχτής, παραβιάζοντας τους κανόνες ορθολογιστικής και ισορροπημένης ανάπτυξης.

  Την ίδια ώρα φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι ακύρωσαν όλα τα σχέδια στέγης προηγούμενων Κυβερνήσεων, συρρίκνωσαν μέχρι κατάργηση κάθε οικονομικής βοήθειας.  Ακύρωσαν όλα τα προγράμματα και σχέδια απόκτησης στέγης για τους πρόσφυγες.  Ακύρωσαν κάθε βοήθεια σε αυτόχθονες βιοπαλαιστές.  Ακόμα και κάποια σχέδια που ανακοίνωσαν για τις ορεινές περιοχές, έμειναν στα χαρτιά!  Γιατί ούτε διαβούλευση έκαναν, ούτε ρώτησαν κανένα. 

Ας ρωτήσουν τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων να ενημερωθούν.  Τα κριτήρια που έχουν προβλεφθεί, η γραφειοκρατία που προβλέπεται δεν επιτρέπουν στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους μας να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά τα σχέδια.  Όταν μάλιστα το ίδιο το τραπεζικό σύστημα με τα κριτήρια του, στην ουσία αποκλείουν κάθε δυνατότητα συμμετοχής στα σχέδια.

Σ’ αυτά τα χρόνια, οι Κυβερνώντες ξήλωσαν μέχρι και το 40% το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που ίσχυε μέχρι το 2014.  Υποβάθμισαν σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αναπήρων ΚΥΣΟΑ, τα δικαιώματα των αναπήρων, κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής τους.

Την ίδια ώρα ζούμε και βιώνουμε μια ξέφρενη πορεία στα καύσιμα και την ενέργεια.  Για τους σημερινούς κρατούντες φταίει το διεθνές περιβάλλον, φταίει ο Πούτιν και η Ρωσία.  Έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα πρόκλησης. 

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει χωρίς ρεύμα και τρόφιμα.  Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να συμπαρασταθούν στο λαό.  Ας το κάνουν όπως άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ας φορολογήσουν τα υπερκέρδη, ας μειώσουν το ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια.  Ας επιλέξουν βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης και να ορίσουν πλαφόν στις τιμές, όπως έκαμε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Μπροστά σ’ αυτά τα κρίσιμα γεγονότα και εξελίξεις, ένας είναι ο δρόμος.  Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.  Αντίδραση και αντεπίθεση. Να τραβήξουμε μπροστά, να αλλάξουμε τα πράγματα.   Η προοδευτική – δημοκρατική αλλαγή αποτελεί μονόδρομο.  10 χρόνια Κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, μόνο δεινά και αδιέξοδα φόρτωσαν στο λαό.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η λύση μπροστά στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.  Έχει τα εχέγγυα, έχει το όραμα και το πρόγραμμα, έχει τις λύσεις για μια νέα πορεία, πιο ελπιδοφόρα για την Κύπρο και το λαό μας.  Τώρα θα ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού!  Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για να δικαιώσουμε τα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας.

Είμαστε σε θέση μάχης.  Στις κρίσιμες στιγμές του λαού μας, τα μέλη, οι φίλοι του ΑΚΕΛ, ολόκληρη η Κυπριακή Αριστερά, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, να είμαστε παντού και πάντα, η δύναμη που θα οργανώσει και θα εμπνεύσει το λαό μας, για περισσότερη πρόοδο και δημοκρατία, για ένα τίμιο κράτος, για την Αξιοκρατία, για κοινωνική προκοπή!

Keywords
Τυχαία Θέματα