Ακντάγ: Η διαδικασία που ξεκίνησε το 2008, ολοκληρώθηκε

Με μεγάλη παρέλαση, μαθητικά και στρατιωτική, στην Λευκωσία κορυφώθηκαν στα κατεχόμενα οι εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παρουσία του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ και άλλων επισήμων από Τουρκία και τρίτες χώρες.

Στην παρέλαση συμμετείχαν στρατιωτικά οχήματα, τανκ, οχήματα των «δυνάμεων ασφαλείας», κλασσικά παλιά αυτοκίνητα, ενώ τουρκικά μαχητικά F16, αεροπλάνα της ομάδας επίδειξης Solo της τουρκικής

αεροπορίας και τρία ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το χώρο της παρέλασης. Η ομάδα Solo έκανε επίδειξη στο τέλος της παρέλασης και αναμενόταν να κάνει την ίδια επίδειξη το απόγευμα στην περιοχή της Κερύνειας.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε στην ομιλία του το χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους για σκέψεις που αφορούν μια προσπάθεια για συμφωνία σε ένα πλαίσιο στρατηγικής και ύστερα «ένα πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, καθορισμένης διάρκειας, για να συμπληρωθεί αυτό το πλαίσιο», ενώ στην δική του ομιλία ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ακντάγ μίλησε για το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2008.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να διαφυλάττει με τους Τ/κ τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τ/κ πλήρωσαν μεγάλο τίμημα για να έρθουν μέχρι εδώ και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια δεν υποχώρησαν από την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμα για δικαιοσύνη και ισότητα. Υποστήριξε δε ότι η ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – ήταν η εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο για τους Τ/κ, αλλά και για τους Ε/κ, για να ζουν μαζί. Η «ΤΔΒΚ», συνέχισε ο Ακντάγ, είναι ένα από τα δύο ιδρυτικά και ίσα μέρη στο νησί.

Κατά τον Τούρκο αξιωματούχο η Διάσκεψη στην Ελβετία έμεινε χωρίς αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας. «Στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, μετά το μη αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης και μακράν από την πραγματικότητα στάσης Ε/κ – Ελλήνων, η διαδικασία που άρχισε το 2008 ολοκληρώθηκε. Αυτό έδειξε για ακόμη μια φορά ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί την εξουσία στο νησί με τους Τ/κ. Η ε/κ πλευρά, έχοντας πίσω της την ΕΕ ως σύμμαχο, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο παιδί».

Οι αδιάσειστοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, ανέφερε ο Ρετζέπ Ακντάγ, θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται, η Τουρκία, με βάση διεθνείς συμφωνίες, είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί και η ε/κ πλευρά και όσοι λογαριάζουν αλλιώς πρέπει να αντιληφθούν ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες και κάθε βήμα που θα γίνει θα πρέπει να λαμβάνεται αυτό υπόψην. Δεν θα επιτρέψουμε το νησί να είναι ιδιοκτησία των Ε/κ».

Ο Ακντάγ κάλεσε τις διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ να λειτουργήσουν με σύνεση προσθέτοντας ότι Τουρκίας και Τ/κ θα διαφυλάξουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και «θεωρώ ωφέλιμο να το επαναλάβω αυτό άλλη μια φορά».

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους, είπε ότι το «εθνικό εισόδημα» βρίσκεται στα 13-14.000 δολάρια και μπορεί να ανέβει στις 25.000 δολάρια με το πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Αναφέρθηκε επίσης στο νερό από την Τουρκία και είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να φτάσει στην Μόρφου και την Μεσαορία ενώ ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την ηλεκτρική σύνδεση Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός έχει το απόγευμα προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, την «πρόεδρο» της «βουλής» και τον «πρωθυπουργό», θα παρακαθίσει σε δείπνο απόψε στα κατεχόμενα και θα επιστρέψει στην Τουρκία αμέσως μετά.

Το απόγευμα η «πρόεδρος» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ είχε συνάντηση και με ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων που – όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα – για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς για την παράνομη επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Εορτασμοί στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις στα κατεχόμενα, αλλά και στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα