Ακιντζί: Στα τελευταία 45 χρόνια δεν βίωσα «εκλογές» με τόσες παρεμβάσεις

Η Yeni Düzen (05.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το πιο φυσικό δικαίωμα της νεολαίας είναι να ζήσει ελεύθερη εντός του διεθνούς δικαίου έχοντας την δική της ιδιαίτερη ταυτότητα και πρόσθεσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι πιο πολύ προς όφελος των νέων.

Όπως αναφέρει η μετάφραση του Τ/κ Τύπου όπως την καταγράφει το ΓΤΠ, ο κατοχικός ηγέτης, μιλώντας σε συγκέντρωση νέων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι απέμεινε μόνο

μία εβδομάδα για τις «εκλογές» που θα καθορίσουν το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» μέσα σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από την πανδημία. Σημείωσε ότι ως άτομο που βρίσκεται στην ενεργό πολιτική εδώ και 45 χρόνια, δεν βίωσε «εκλογές» με τόσες πολλές παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι όσες παρεμβάσεις και αν γίνουν ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα μεταβεί στην κάλπη «με το δικό του μυαλό και τη δική του συνείδηση» και θα δώσει την απάντησή του με αποφασιστικότητα.

Υποστηρίζοντας ότι οι «εκλογές» αυτές θα είναι ταυτόχρονα και «εκλογές αξιοπρέπειας», ο Ακιντζί είπε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο οποίος έχει έναν δημοκρατικό, σύγχρονο, πολιτισμένο, κοσμικό και κεμαλιστικό τρόπο ζωής, θέλει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής εντός της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό τον λόγο οι «εκλογές» αυτές θα είναι και «εκλογές ενός τρόπου ζωής».

«Αυτές οι εκλογές θα είναι επίσης εκλογές για το κατά πόσο θα προχωρήσουμε στον δρόμο της ομοσπονδίας ή θα ενισχυθεί περισσότερο η αντίληψη περί υποτελούς διοίκησης», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο ίδιος αγωνίζεται για ένα σύγχρονο, πολιτισμένο, δημοκρατικό και κοσμικό ευρωπαϊκό μέλλον για την τουρκοκυπριακή νεολαία στο οποίο θα κυριαρχεί η κουλτούρα της ειρήνης.

Εξάλλου, η Kıbrıs (04.10.20) γράφει ότι μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Ακιντζί δήλωσε ότι δεν υφίσταται στην πραγματικότητα η επιλογή της λύσης των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας στην οποία αναφέρονται «κάποιοι υποψήφιοι». Υποστήριξε το εξής:

«Αυτά δεν είναι νέες ιδέες όπως προβάλλεται ο ισχυρισμός. Δοκιμάστηκαν και προηγουμένως και έγινε επιστροφή στην ομοσπονδία. Κατά την περίοδο του μακαρίτη Ντενκτάς τέθηκε πολύ στην ημερήσια διάταξη η ιδέα των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας. Το να επιδιώκεται κάτι που δεν είναι εφικτό στο ορατό μέλλον […] θα προκαλέσει ζημιά στον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος πληρώνει το τίμημα του στάτους κβο με τον βαρύτερο τρόπο». 

Σημειώνοντας ότι πρέπει να αγωνιστούν για μιαν ομοσπονδιακή λύση την οποία θα δημιουργήσουν δύο ίσα ιδρυτικά κράτη και η κυριαρχία θα εκπηγάζει από τις δύο κοινότητες, ο Ακιντζί ανέφερε ότι πρέπει να πιέσουν γι’ αυτό και να αγωνιστούν να πάρουν τα δικαιώματά τους.  Είπε ότι αν κάποιος πάει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη και πει «αναγνωρίστε μας προτού να συνομιλήσουμε», ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα κατευθυνθεί προς μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από την δική του ανεξάρτητη ταυτότητα και θα ενισχυθεί η εντύπωση της υποτελούς διοίκησης. 

Τέλος, η Kıbrıs Postası (03.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, και «υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί κατήγγειλε την Τουρκία για παρέμβαση στις «εκλογές».

Ο Ακιντζί, που έκανε αυτές τις δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του TV 2020, κατηγόρησε την Τουρκία ότι επεμβαίνει ανοικτά στις «προεδρικές εκλογές» και την «πρεσβεία της Τουρκίας» ότι έχει μετατραπεί σε «εκλογικό επιτελείο». Είπε επίσης πως Τούρκοι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μεταβαίνουν από χωριό σε χωριό στο νησί και καλούν τους ψηφοφόρους «να μην ψηφίσουν Ακιντζί».

«Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ποτέ τόσο μεροληπτική στάση σε εκλογές», δήλωσε ο Ακιντζί.

Υποστήριξε ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε επιχειρηματίες, είτε υπό μορφή υποσχέσεων, είτε υπό μορφή απειλής και ότι έγιναν πιέσεις ακόμα και για να αποσυρθούν υποψηφιότητες. «Θα μιλήσω πιο καθαρά σε εν ευθέτω χρόνο», είπε ο Ακιντζί.  Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός για να καλυτερέψουν οι σχέσεις κατεχομένων –Τουρκίας.

«Ως ΤΔΒΚ, αγωνιζόμαστε να σταθούμε στα πόδια μας. Παλεύουμε να δημιουργήσουμε μια ισότιμη δομή με τους Ελληνοκύπριους. Η υποστήριξη της Τουρκίας από αυτή την άποψη περνά μέσα από πραγματικό σεβασμό», είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενη στο θέμα η εφημερίδα Avrupa (03.10.20) δημοσιεύει τις δηλώσεις Ακιντζί τονίζοντας ότι «Η Τουρκική πρεσβεία έγινε εκλογικό επιτελείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα