Ακιντζί: Καταδίκασε την ψήφιση για το ενωτικό δημοψήφισμα

Ο Τ/κ ηγέτης καταδίκασε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η απόφαση της Βουλής για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, αποτελεί μια απόφαση για εορτασμό στα σχολεία

της φιλοσοφίας της ένωσης, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι είναι ενοχλητικό για τους Τουρκύπριους το γεγονός ότι το 2017 έρχονται στην ατζέντα γεγονότα του 1950, γεγονότα που για χρόνια ήταν αιτία ανησυχιών της τ/κ κοινότητας.

Σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι και μετά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί, σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι “είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση του ρατσιστικού και φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ”.

Ο ΔΗΣΥ, με τη στάση αποχής που τήρησε και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θεωρείται ότι έχει ψηφίσει την πρόταση, υποστήριξε ο ηγέτης των Τ/κ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, “η ψήφιση της πρότασης αυτής έχει και μια άλλη διάσταση και αυτή είναι η επίδραση στη νέα γενεά”, είπε και πρόσθεσε ότι “εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινή διακυβέρνηση. Αυτό το θέλουμε για τις νέες γενεές, αλλά σύμφωνα και με έρευνα, οι Ε/κ νέοι βρίσκονται πολύ μακριά από τη λύση και το να κρατηθεί ζωντανό το όνειρο και τα μηνύματα του 1950, είναι αρνητικό”.

Στην Κύπρο πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα, η κουλτούρα της ειρήνης, είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί “σοβαρό πλήγμα” για τις συνομιλίες να επικρατεί το όνειρο της ένωσης ανάμεσα στους νέους με τον εορτασμό στα σχολεία και επιπλέον, το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, το ΔΗΣΥ, να επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές.

Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επί του θέματος, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προβεί σε ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής και ενώ πέρασαν δύο ημέρες, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όπως υποστήριξε.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη σημερινή ολομέλεια της “βουλής”, κατά την οποία καταδικάστηκε η απόφαση και τονίστηκε η αρνητική επίπτωση της απόφασης στις διαπραγματεύσεις, ενώ στην απόφασή της η “βουλή”, ζήτησε τη συνδρομή των ΗΕ.

Ακολούθως, ο κ. Ακινζτί είπε ότι σήμερα συναντήθηκε με την κ. Σπέχαρ, στην οποία εξέφρασε την έντονη αντίθεση, απογοήτευση και καταδίκη της τ/κ πλευράς στην απόφαση αυτή. Είπε, ακόμα, ότι ο κ. Έιντε, Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, βρίσκεται εκτός Κύπρου και αναμένεται να έρθει στο νησί την Τετάρτη.

“Περιμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη να προβεί σε θετικά βήματα”, είπε ο ηγέτης των Τ/κ και ανέφερε ότι ζήτησε από την κ. Σπέχαρ όπως η θέση της τ/κ πλευράς διαβιβαστεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ αναμένει από τα ΗΕ να προβούν σε παραστάσεις επί του θέματος.

“Θα αξιοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές”, σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “θέλω να αναφερθώ σε δύο σημαντικά στοιχεία. Είναι σημαντικά τα βήματα που θα κάνει ο κ. Αναστασιάδης. Δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός που αποφασίστηκε να εορτάζεται στα σχολεία”. Είπε, ακόμα, ότι “αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να μην εγκρίνει τέτοιες πρωτοβουλίες, αν πραγματικά επιθυμεί λύση”.

Σημείωσε, ακόμα, ότι ο ίδιος είναι από τους πρώτους που απορρίπτει δηλώσεις σχετικά με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία και ότι αντιτίθεται σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στη “βουλή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα