Ακιντζί: Καμία σχέση το δημοψήφισμα με τις διαπραγματεύσεις

“Η τουρκική κυβέρνηση, μας είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα “Χουριέτ Ντέιλι Νιους”.

Ωστόσο, είπε ότι με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, οι πλευρές, μέσα σε τρεις μήνες, θα αποκτήσουν μια ιδέα για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση.

Για

τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες που ζητά η τουρκική πλευρά, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως αυτό που ζητά η Τουρκία δεν είναι ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά φόρμουλες γι' αυτούς που θα έρθουν στο νησί να κατοικήσουν.

Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να κινηθούν πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία και πως θα μπορούν καλύτερα να συμβιβαστούν μετά την ψηφοφορία.

“Λέμε στους Ε/κ ότι ‘προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία γι' αυτό μην αναμένετε τη δική μας στάση ή της Τουρκίας να αλλάξει σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα”, ανέφερε. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να διατηρηθεί το μομέντουμ και με τις συναντήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι πλευρές θα αποκτήσουν μια ιδέα μέσα σε τρεις μήνες για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση.

“Έχει περάσει μισός αιώνας που γίνονται διαπραγματεύσεις για λύση. Για πρώτη φορά συνήλθαν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε συζητήσει σε τέτοιος βάθος τα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτοί οι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι”, ανέφερε.

Για τις εγγυήσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αναζητούν φόρμουλες με τις οποίες θα παρέχεται ασφάλεια στη μια πλευρά, χωρίς να δημιουργείται η αντίληψη της απειλής για την άλλη. “Νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν εδώ. Νομίζω ότι είναι ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν shuttle diplomacy”, είπε.

Η άποψή του, συνέχισε, είναι να διατηρηθεί το σύστημα εγγυήσεων και να αναθεωρηθεί σε 15 χρόνια, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για τους Τ/κ να δοκιμάσουν τη λειτουργία του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και να δουν εάν πραγματικά ένας Τ/κ μπορεί να γίνει Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στο νησί (παράνομους εποίκους), ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το σχέδιο Ανάν προέβλεπε να δοθεί υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου σε 40,000 Τούρκους πολίτες που είχαν την “υπηκοότητα της βορείου Κύπρου”.

“Σήμερα κάναμε την ε/κ πλευρά να δεχτεί ότι ο καθένας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, που έχει την ταυτότητα της ‘τδβκ’, θα πάρει την υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου. Ο αριθμός που μας δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν 220,000 και έχουμε προωθήσει αυτόν τον αριθμό στην ε/κ πλευρά”, ανέφερε.

Για τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών που ζουν στα κατεχόμενα, είπε ότι “θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Αλλά θα έρχονται αφότου θα παίρνουν άδεια εργασίας με βάση τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτές οι άδειες, θα δίνονται από τις επιτροπές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπου εμείς οι Τ/κ θα είμαστε επίσης παρόντες”, ανέφερε.

Για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Κύπρο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “είναι ένα σημαντικό θέμα για μας και την Τουρκία το να απολαμβάνουν παρόμοια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες οι Τούρκοι πολίτες. Όπως και να έχει, δεν μιλάμε για την ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, για παράδειγμα. Δεν είναι αυτό που ζητά η Τουρκία. Αναζητούμε φόρμουλες γι' αυτούς που θα έρθουν στο νησί να κατοικήσουν και δεν θα είναι διαφορετικά από τα δικαιώματα των Ελλήνων που θα έρθουν να κατοικήσουν στο νησί”. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχουν ενημερώσει την Άγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα θέματα και βρίσκονται σε καλή συνεργασία.

Συνεχίζοντας, είπε ότι ενώ η ένταξη στην ΕΕ ως κίνητρο έχει αποδυναμωθεί τόσο για την Τουρκία όσο και για τους Τ/κ, η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να την αντικαταστήσει ως το μόνο κίνητρο για μια λύση, προσθέτοντας πως οι νέες ανακαλύψεις στο οικόπεδο Ζοχρ της Αιγύπτου, δείχνουν ότι τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι μεγαλύτερα από ό,τι φαινόταν αρχικά.

“Σε αυτή την περίπτωση, ο πιο εφικτός τρόπος για να μεταφερθεί το ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, είναι μέσω Τουρκίας. Παρόμοιος σχεδιασμός ισχύει και για το ηλεκτρικό δίκτυο και το νερό. Υπάρχουν μελέτες για σύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω Κρήτης και Ευρώπης. Αλλά αυτό θα ήταν πολύ πιο ακριβό αν συγκριθεί με την Τουρκία, η οποία είναι ήδη συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Παρόμοια, έχει τώρα αποδειχθεί ότι το νερό μπορεί να μεταφερθεί από την Τουρκία στο νησί. Το νερό μπορεί να προωθηθεί σε ολόκληρο το νησί. Αντί για ένταση, μπορούμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Και η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να είναι μέρος αυτού του διαδρόμου ενέργειας στον νότο”, ανέφερε.

Οι Ε/κ, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, έχουν επίσης οικονομικές απώλειες λόγω της μη χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου και των λιμανιών, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνητρο και για τους Ε/κ. “Στο παρελθόν, η εργατική τάξη ύψωνε τη φωνή της για την ειρήνη. Τώρα οι επιχειρηματικές κοινότητες από τις δύο πλευρές του νησιού (καλούν για ειρήνη), ενώ οι επιχειρηματίες της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν ιδρύσει ένα φόρουμ στη Λευκωσία, όπου συναντούνται κατά καιρούς. Δίνουν θετικά μηνύματα για τη λύση. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη”, ανέφερε.

Τέλος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια λύση θα ήταν καλή και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. “Η Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, μου είπε ότι μια λύση του Κυπριακού “δεν θα είναι μια αλλαγή παιχνιδιού, θα είναι η αλλαγή του παιχνιδιού”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα