Aκιντζί: Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προ 1974 εποχή

Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στα κατεχόμενα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Κύριο θέμα στην συζήτηση ήταν το Κυπριακό και η συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά και οι λεγόμενες «εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Αρπίλιο του 2020 στα κατεχόμενα. 

 

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα μέρη να κάνουν τις αξιολογήσεις τους και πως ο ΟΗΕ είναι

πάντα έτοιμος, αλλά έτοιμα πρέπει να είναι και τα μέρη. 

Ο Ακιντζί είπε πως υπήρξαν και προσωπικές συναντήσεις μαζί με τον Γ.Γ. Το συμπέρασμά του, από αυτά που έμαθαν, ήταν πως δεν ήταν πραγματικές τους προθέσεις τα δύο κράτη, αφού δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά στην ατζέντα βρίσκεται το ομοσπονδιακό μοντέλο. 

Η συνάντηση του Βερολίνου δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, ενώ για το τελικό κείμενό της, η ασάφεια για τις διακυμάνσεις που προκαλούνται από τον Αναστασιάδη έχει εξαφανιστεί, πρόσθεσε. Η τελική μορφή του κειμένου, είπε, συζητήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών κατά την διάρκεια της ημέρας της συνάντησης, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ τη δημοσιοποίησε με την έγκριση τόσο του ιδίου, όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας σχετικά για το Πλαίσιο Γκουτέρες και την πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου, αν η πενταμερής ήταν επιτυχής, η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμμετέχει ως παρατηρητής, ανέφερε. 

Πιο συγκεκριμένα, και αναφερόμενος στο ζήτημα της δομής της διάσκεψης, ο Ακιντζί υποστηρίζει πως ο Γκουτέρες του μετέφερε πως θα μπορούσε να υπάρξει πενταμερής συν ο ΟΗΕ. Σε αυτό ο ίδιος συμφώνησε και πρόσθεσε πως με αυτή τη λογική δεν υπάρχει κάτι κακό στο να βρίσκεται και η ΕΕ σε ένα διπλανό τραπέζι ως παρατηρητής. Ότι και να γίνει σχετικά με τις συνομιλίες, αυτές θα είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις και κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα από αυτή. Η ιδέα των δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή στην ΕΕ και συνεπώς πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απόψεις της Τουρκίας για το Βερολίνο, είπε πως υπήρχαν αντιπρόσωποι εκεί. Πιο σημαντικές παρουσίες ήταν του Τούρκου πρέσβη στην γερμανική πρωτεύουσα, καθώς και του Τούρκου προεδρικού εκπροσώπου και συμβούλου του Ερντογάν, Ibrahim Kalin, που, αν και δεν ήταν στο συνέδριο, ήταν κάπου κοντά και υπερασπιζόταν την «πολιτική ισότητα». Γενικά, ο Ακιντζί δεν ήθελε να πει πολλά για τις απόψεις της Τουρκίας για το Βερολίνο. Ανέφερε, ωστόσο, πως οι εντάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και πως όλοι οι νουνεχείς άνθρωποι στη νότια Κύπρο το γνωρίζουν. 

Για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο ηγέτης της κατοχής είπε πως στο Πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν πολύ καλά. Δήλωσε πως μερικά θέματα είναι καθορισμένα και μερικά παραμένουν ακαθόριστα, ενώ είπε πως κάποιοι ακόμα βλέπουν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ως ταμπού. Θεωρητικά, ανέφερε, το σύστημα των εγγυήσεων συνεχίζει να ισχύει, εκτός από την Τουρκία, και για την Βρετανία και την Ελλάδα. Στην περίπτωση εφαρμογής μιας νέα τάξης θα έχουμε μια νέα ρύθμιση και γι’ αυτό τα μέρη οφείλουν να συζητήσουν, είπε.

Τα ζητήματα ασφάλειας πρέπει να συζητηθούν, υποστήριξε ο Ακιντζί, και δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα συζητήσουμε. Κάποιοι, λέει, το κάνουν ταμπού, αλλά όλα πρέπει να συζητηθούν. Οι εγγυήτριες χώρες ήδη μιλούν-και ήδη-στο Κραν Μοντάνα υπήρχαν τραπέζια όπου συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Στο τέλος της ημέρας, πρόσθεσε, είναι οι Κύπριοι που θα αποφασίσουν, αλλά δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προ-1974 εποχή.

Σχετικά με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Ακιντζί είπε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να αγνοηθεί στην περιοχή. Πρόσθεσε, πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν θα μπορεί η Κύπρος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία.

Τέλος, δεν είναι διστακτικός σχετικά με την επαναδιεκδίκηση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους, δήλωσε στην αποψινή διακαναλική συνέντευξή του στις κατεχόμενες περιοχές ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα, ο Ακιντζί είπε πως μαζεύει τα μηνύματα του «λαού» και θα είναι υποψήφιος τον Απρίλιο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα