Ακιντζί: Δεν φτάνουμε σε νέο προορισμό απ' το ίδιο μονοπάτι

Αναχωρώντας για τη Ν. Υόρκη, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι αναμένει από τον Γ.Γ. ότι θα ετοιμάσει μια αντικειμενική έκθεση για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά.

Αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές, λέγοντας πως δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί, αλλά οι απόψεις τις οποίες θα εκπροσωπεί και θα υπερασπίζεται.

Χαρακτήρισε, δε, την περίοδο μέχρι τις εκλογές ως περίοδο περισυλλογής. Σημείωσε, επιπλέον, ότι δεν αναμένει να

υπάρξει όποιαδήποτε εξέλιξη στο κυπριακό πριν από την ανάδειξη του επόμενου προέδρου.

Αναφερόμενος στις επαφές του, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι η πρώτη του συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα και λαμβάνει χώρα πριν από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο. Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας είπε εξάλλου ότι αναμένει μια αντικειμενική έκθεση που θα καταγράφει τα γεγονότα, χωρίς επίρριψη ευθυνών. Είπε ότι επιθυμεί να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Γκουτέρες σχετικά με το πλαίσιο, καθώς όπως είπε, η ε/κ το διαστρεβλώνει και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κατά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, οι απόψεις και τα ανοίγματα που έγιναν από τ/κ πλευράς ήταν στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε. Είπε επίσης ότι θα έχει μια ειλικρινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα του πει τις απόψεις του, ώστε να καταστεί σαφέστερο το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ακόμη, είπε ότι θα συζητήσουν με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά πόσο σκέφτεται μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, προσανατολισμένη σε αποτελέσματα μετά τις εκλογές στο «νότο» - όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ακόμα μια φορά τη θέση ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέο προορισμό χρησιμοποιώντας το ίδιο μονοπάτι, δηλαδή δεν μπορούμε να έχουμε ξανά συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα.

Παρά τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς και την υποστήριξη της Τουρκίας για λύση, ο «τ/κ λαός» συνεχίζει να ζει κάτω από εμπάργκο, ενώ η άλλη κοινότητα συνεχίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μεγάλη αδικία».

Ο ΟΗΕ, συνέχισε, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια, ενώ πρόσθεσε ότι οι αναφορές στην έκθεση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, το 2004, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Aνέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τις επαφές στη Νέα Υόρκη, καθώς πρόκειται για συνάντηση κατά την οποία θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ενώ είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια κοινή συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Καταληκτικά, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε ακόμα και στο θέμα των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας πως είναι πλούτος ολόκληρου του νησιού και άρα πρέπει να μπορούν να τον μοιραστούν όλοι οι κάτοικοί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα