Ακιντζί: O Αναστασιάδης είπε στον Τσαβούσογλου για δυο κράτη

Σε σημαντικές δηλώσεις προχώρησαν οι Ακιντζί και Τσαβούσογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση που είχαν.

Σύμφωνα με την kibrisgazetesi, ο κ. Ακιντζί μεταξύ άλλων ζήτησε όπως η επόμενη διαδικασία που θα αρχίσει να είναι κλειστού τέλους.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ.

Την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης

είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το ενδεχόμενο της λύσης δυο κρατών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι Ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τίποτα κάτι όπως είπε που το παραδέχτηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ προανήγγειλε γεωτρήσεις ενώ ξεκαθάρισε ότι και ο τουρκοκυπριακός λαός, όπως είπε, έχει δικαίωμα στα απωθέματα φυσικού αερίου.

Τι δήλωσε ο Ακιντζί

Συγκεκριμένα ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε ότι η διαπραγματευτική περίοδος θα είναι πλέον κλειστή. Η ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει δοκιμαστεί για 50 χρόνια. Τώρα τελείωσε. Ο Γενικός Γραμματέας το έχει ήδη δηλώσει στην έκθεσή του. Οι διαδικασίες είναι πεπαλαιωμένες. Ωστόσο, αν ξεκινήσει μια διαφορετική διαδικασία, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα. Όποιο και αν είναι το όνομα της λύσης, υπογραμμίσαμε ότι η ουσία θα είναι πολιτική ισότητα.

Έχουμε αποφασίσει ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει κάνει βήματα προς τα πίσω σε αυτό το θέμα και σε άλλα θέματα. Αυτά τα προς τα πίσω δεν μας δίνουν ελπίδα για μια λύση.

Στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε πρέπει να μπορούμε να εκφράζουμε τα πράγματα με σαφήνεια. Στο Crans Montana διεξήχθησαν πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ενώ ο Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να αποσυντεθεί ανεπιφύλακτα, είχε μια προσέγγιση στο Cavusoglu. Στον Çavuşoğlu είπε ότι η ελληνική κοινότητα δεν ήταν έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και ότι στην ημερήσια διάταξη θα έπρεπε να υπάρχει λύση δύο κρατών. Στη συνέχεια, με τα δικά του λόγια στην Κύπρο, είπε μια χαλαρή ομοσπονδία.

Σε αυτό το σημείο όπου οι προσπάθειες της Lute συνεχίζονται, πρέπει να καλέσω τον Αναστασιάδη να πει τι θέλει. Τι θέλει να συναντήσει; Εάν είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν μαζί μας σε ανεπίσημη βάση για αυτό που πραγματικά θέλουμε, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και να παράσχουμε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό που μπορούν να κερδίσουν όλα τα μέρη. Εφόσον γνωρίζουμε τι θέλει.

Η Lute είναι πιθανό να έρθει τον Φεβρουάριο. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Οι εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου είναι τον Μάιο. Στο νότο, υπάρχει αυτή η επιλογή στην Ελλάδα. Υπάρχει μια διαδικασία Brexit. Υπάρχουν τοπικές εκλογές στην Τουρκία. Μπορεί να υπάρχουν γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Εάν μπορεί να υπάρξει κάποια σοβαρή δραστηριότητα, δεν εμφανίζεται πριν τον Ιούνιο».

“Το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους Κυπρίους "

“Οι απόψεις μας για το φυσικό αέριο είναι σαφείς. Το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους Κύπριους”δήλωσε.

Παράλληλα επέμεινε στην επιλογή μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, μαζί με την Τουρκία, θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους στον τομέα του φυσικού αερίου μέχρι τέλους και θα συνεχίσει να κάνουν ότι χρειαστεί».

Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε γεωτρήσεις όχι σεισμικές έρευνες

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε χαρούμενος που βρέθηκε στα κατεχόμενα.

Σήμερα πραγματοποιήσαμε εποικοδομητικές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και ο «Πρωθυπουργός» και ο «Υπουργός Εξωτερικών», είπε. Μιλήσαμε δήλωσε για τη διμερή μας συνεργασία, την οικονομία μας και για τους τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας, ειδικά στην εκπαίδευση.

Αξιολογήσαμε το Κυπριακό σε βάθος, πρόσθεσε. Ενημέρωσα τους «προέδρους» των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές. Μετά από αυτό μιλήσαμε για το πώς θα διεξαχθεί αυτή η διαδικασία. Εμείς, ως Τουρκία και το ψευδοκράτος, ο Τουρκοκύπριος λαός, γιατί υποστηρίξαμε τις διαδικασίες που απέτυχαν; Τι θα διαπραγματευτούμε; Μιλήσαμε γι 'αυτά.

"Ας μην χάσουμε χρόνο μάταια"

Για μένα, ήταν πολύ χρήσιμες συναντήσεις. Τελευταία φορά που καθίσαμε στο τραπέζι για την ομοσπονδία ήταν στο Crans Montana. Για 11 ημέρες, που ήταν εποικοδομητικές στο ποιος θέλει μια λύση δείχνοντας ευελιξία, είπε.

Ο Αναστασιάδης και η ελληνική πλευρά έκαναν πίσω από τα θέματα που προσεγγίστηκαν στο Mont-Pelerin. Η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τίποτα με την τουρκική πλευρά. Ο Αναστασιάδης ήδη το αναγνώρισε στη συνομιλία μας. Η προσπάθεια εξοικονόμησης χρόνου λέγοντας διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα δεν είναι μια λογική προσέγγιση. Θα διαπραγματευτούμε αυτό με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να το δούμε, τόνισε.

Για να αρχίσουμε μια νέα διαπραγμάτευση, πρέπει να συμφωνήσουμε σε τι να διαπραγματευτούμε. Η Ελλάδα και η ελληνική πλευρά σκέφτονται το ίδιο. Ας μην χάνουμε χρόνο μάταια. Πάντα ήμασταν λύσεις. Θέλαμε μια δίκαιη, διαρκή λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Αν μια πλευρά λέει ότι δεν θέλω να ζήσω μαζί, πρέπει να το σκεφτούμε. Το αξιολογήσαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με όλους, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ. Μοιραστήκαμε αυτές τις σκέψεις στις επαφές μας. Κανείς δεν αποκλείει άλλες επιλογές, δήλωσε.

"Ο Τουρκοκύπριος λαός έχει το δικαίωμα σε αυτά τα αποθέματα"

Αξιολογήσαμε επίσης τις πηγές υδρογονανθράκων. Υπάρχει κάτι που ο καθένας αποδέχεται. Ο Τουρκοκύπριος λαός έχει επίσης το δικαίωμα σε αυτά τα αποθέματα. Τότε το δικαίωμα αυτό πρέπει να είναι εγγυημένο. Εάν ο πλούτος αυτός υπάρχει, πρέπει να αποκαλυφθεί και να μοιραστεί. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα. Υπάρχουν εμπορικές συνεργασίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αναγνωρίζουν ως κράτος. Αν και τα δύο μέρη έχουν το δικαίωμα, μπορεί να υπάρχουν και άλλες φόρμουλες. Αυτό θέλουμε από την ΕΕ. Αν πρόκειται να το μοιραστείτε μετά την πώλησή του, γιατί δεν το κάνετε τώρα; Αυτές είναι ασυνείδητες προσεγγίσεις. Αν συνεχίσετε να κάνετε μονομερείς ενέργειες, θα προστατεύουμε το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, θα κάνουμε τη γεώτρηση, και όχι σεισμικές έρευνες. Η δεύτερη πλατφόρμα μας έρχεται τον Φεβρουάριο. Αν αυτή είναι η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο. Η Τουρκία έχει ξοδέψει το Υπουργείο ρεκόρ. Η σεισμική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ. Συγκεντρώνεται σε ορισμένα σημεία. Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτά τα σημεία, υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα