ΑΚΕΛ: Στόχος παραμένει η αποκατάσταση ΑΤΑ και η επέκταση σε κάθε εργαζόμενο

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ μετά την υπογραφή συμφωνίας για την καταβολή της ΑΤΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στόχος παραμένει η αποκατάσταση της ΑΤΑ και η επέκτασή της σε κάθε εργαζόμενο.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η συμφωνία για την ΑΤΑ είναι βήμα μπροστά αλλά δεν επιτυγχάνει

το ζητούμενο που είναι η απόδοση της στη βάση της φιλοσοφίας της, δηλαδή η πλήρης αποκατάστασή της. Η διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμη και το ΑΚΕΛ θα είναι δίπλα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων του τόπου στη μάχη για την αποκατάσταση της ΑΤΑ. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα πρέπει να αποδείξει ότι εννοεί τις διακηρύξεις της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από τούδε και στο εξής να αποκρούει τις αξιώσεις των εργοδοτικών συνδέσμων για κατάργηση της ΑΤΑ, ως θέση εκτός διαπραγματευτικού πλαισίου όπως καθορίστηκε από την μεταβατική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πέρα από τη συζήτηση για τον μέλλον της ΑΤΑ για όσους την λαμβάνουν, ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επέκταση της ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη του τόπου ώστε να προστατεύεται ο μισθός τους από τον πληθωρισμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους με τροποποίηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό ώστε να ενσωματωθεί η ΑΤΑ. Πρωτίστως, όμως, η ΑΤΑ θα καλύψει τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσα από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που είναι η πιο ισχυρή ασπίδα για τους εργαζόμενους. Αυτή η μάχη, που θα πρέπει να ενταθεί τώρα, είναι η κρίσιμη για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας. Εδώ θα κριθεί η ειλικρίνεια της κυβέρνησης.

Διαβαστε επίσης: Πώς υπολογίζεται η ΑΤΑ με βάση τη νέα συμφωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΚΕΛ, Στόχος, ΑΤΑ,akel, stochos, ata