ΑΚΕΛ: Στηρίξη διαπραγματεύσεων χωρίς λευκή επιταγή στον ΠτΔ

Tο ΑΚΕΛ στηρίζει τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρεται στη διακήρυξη του 22ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ για τα 90χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

"Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει

υπεύθυνα και δημιουργικά να εργάζεται για λύση, αντιπαλεύοντας τον εθνικισμό – σοβινισμό, αλλά και τις όποιες προσπάθειες για όπως – όπως κλείσιμο του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται με προσήλωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού αλλά και με ρεαλισμό μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας", σημειώνεται. Προστίθεται πως το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για μια λύση, η οποία να προνοεί για ένα κράτος, με μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα. Κράτος το οποίο θα λειτουργεί στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα", αναφέρεται στη διακήρυξη.

Ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος

Σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομίας, η διακήρυξη επισημαίνει πως "σήμερα η Κύπρος στενάζει κάτω από το ζυγό της Τρόικας και του αντιλαϊκού Μνημονίου, αλλά και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ που οδηγούν στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, στην ιδιωτικοποίηση των οργανισμών δημόσιας ωφελείας, στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη μεγέθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην κατάργηση σημαντικών κατακτήσεων των εργαζομένων".

Εξάλλου, η διακήρυξη σημειώνει πως από της ίδρυσής του το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει σταθερός, διαχρονικός και συνεπής πολέμιος του εθνικισμού-σοβινισμού και πως το ΑΚΕΛ διαχρονικά αγωνίζεται με συνέπεια και επιμονή για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Για την περίοδο που το ΑΚΕΛ ήταν στην εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει πως "το κυβερνητικό έργο που έχει καταγραφεί, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και της ολομέτωπης επίθεσης που δεχθήκαμε από τις δυνάμεις του κατεστημένου και της τότε αντιπολίτευσης, είναι πλούσιο και πολυσχιδές".

"Αυτό το έργο κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει. Αντίθετα, στη σημερινή συγκυρία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη–ΔΗΣΥ να επιτίθεται στις λαϊκές κατακτήσεις, η μεγάλη του σημασία αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο", προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται πως "μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τον κυπριακό λαό, ο ρόλος του ΑΚΕΛ καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Το ΑΚΕΛ ήταν και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποτροπή εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Για δημιουργία των προϋποθέσεων αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, για να χτίσουμε ξανά, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ένα κράτος και μια κοινωνία ευημερίας και ανάπτυξης", επισημαίνεται.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ προς την κοινωνία

Στο μεταξύ, σε εισαγωγική του παρέμβαση στη θεματική συζήτηση με τίτλο: «Η πρόταση του ΑΚΕΛ προς την κοινωνία» ο Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως "παρά το γεγονός ότι πλέον το κόμμα μας βρίσκεται σε θέση αντεπίθεσης, πρέπει να καταγραφεί ότι ιδιαίτερα μετά τον Ιούλιο του 2011 και για σειρά ετών, βρεθήκαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, χωρίς ακόμη και σήμερα να έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις".

"Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, κάτω από το βάρος των συντονισμένων επιθέσεων από πλευράς του πολιτικό- οικονομικού κατεστημένου και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Επιθέσεων κατά βάση άδικων και όχι λίγες φορές, πολιτικά ανήθικων και εμποτισμένων με μίσος. Αντέξαμε όμως. Αντέξαμε γιατί είχαμε και έχουμε βαθιές ρίζες ανάμεσα στην εργατική τάξη και τον κυπριακό λαό. Όπως και σ’ ολόκληρη την 90χρονη ιστορία μας, έτσι και τώρα, καμιά θύελλα, όσο ισχυρή κι αν υπήρξε, δεν αποδείχτηκε ικανή να ξεριζώσει τον πλάτανο που λέγεται ΑΚΕΛ", επεσήμανε.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως "όσοι τότε πρωτοστάτησαν στη δαιμονοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια- Ταλάτ, σήμερα αναγκάστηκαν από τα γεγονότα ακόμη και να επικαλούνται τις συγκλίσεις, όπως αυτές για το φυσικό αέριο και για τη μια, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία".

Σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε πως "η κατάρρευση των μύθων και ιδεολογημάτων που καλλιέργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, σε μια απόπειρα ενοχοποίησης της Αριστεράς, υπήρξε ακόμη πιο παταγώδης".

"Όταν εμείς έγκαιρα προειδοποιούσαμε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία προέρχονταν από το τραπεζικό σύστημα, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι φόρτωναν την ευθύνη στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στο κοινωνικό κράτος και στους μετανάστες", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013, οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν τον κυπριακό λαό ότι έχουν τις λύσεις για όλα. Εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια όμως, μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα που δημιούργησαν, αρκούνται να επαναλαμβάνουν ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι", σημείωσε.

"Για να αναρριχηθούν στην εξουσία, οι κυβερνώντες δεσμεύονταν ότι θα ακολουθούσαν μια διεκδικητική πολιτική απέναντι στην τρόικα. Στην πράξη, αφού συμφώνησαν στο χειρότερο μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Ευρώπη, ανακήρυξαν το μνημόνιο ως το ιδεολογικό και πολιτικό τους μανιφέστο. Προεκλογικά και μετεκλογικά, δεσμεύονταν ότι δεν θα αποδέχονταν την καταστροφική λύση του κουρέματος καταθέσεων. Αφού πρώτα συναίνεσαν σ’ αυτό που οι ίδιοι αποκαλούσαν καταστροφή, αμέσως μετά το βάφτισαν σωτηρία της οικονομίας", είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Είπε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πολιτεύεται έχοντας πάντοτε ως καθοδηγητική πυξίδα τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού μας. "Τα οποία, ενόσω δεν διαφοροποιείται η κυβερνητική αντιλαϊκή φιλοσοφία και η απροκάλυπτα ταξική της προσέγγιση, θα οδηγούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα βήματα μας στην κατεύθυνση του αγώνα και της αντίστασης," πρόσθεσε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα