ΑΚΕΛ προς κυβέρνηση: Απαραίτητη η πλήρης ένταξη της Κύπρου στο CERN

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, απέστειλε σήμερα επιστολή στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με την συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών - CERN

αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο ερευνών στον κόσμο, όσον αφορά τον τομέα της εφαρμοσμένης ερευνητικής δραστηριότητας γύρω από τη σωματιδιακή φυσική και την ευρύτερη λειτουργία του Σύμπαντος.

Σήμερα στον Οργανισμό συμμετέχει μια πληθώρα χωρών της Ευρώπης και της νοτιο- ανατολικής Μεσογείου υπό την ιδιότητα του πλήρες ή του συνδεδεμένου μέλους, ενώ η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως παρατηρήτριες χώρες.

Η Κύπρος συμμετέχει ως συνδεδεμένο μέλος στον Οργανισμό από τον Απρίλιο του 2016 και παράλληλα βρίσκεται στο προκαταρκτικό στάδιο ένταξης ως πλήρες μέλος. Η συμμετοχή της Κύπρου σε ένα τέτοιο οργανισμό παγκόσμιας επιστημονικής εμβέλειας, επιφέρει πολύτιμα οφέλη στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας μας, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τον ρόλο μας στον διεθνή επιστημονικό τομέα.

Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, παρατηρείται αργοπορία όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αίτησης της χώρας μας για μετατροπή της σε πλήρες μέλος, η οποία διαδικασία εκπνέει το αμέσως επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι, ενδεχόμενη μη τήρηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος, πιθανόν να επιφέρει απώλεια και της παρούσας ιδιότητας της Κύπρου, με αποτέλεσμα να κληθούμε για εκ νέου αίτηση ένταξης μας στον Οργανισμό. Επιπλέον, σύμφωνα και πάλι με την ενημέρωση που έλαβα, στο ενδεχόμενο όπου η Τουρκία, η οποία εντάχθηκε στο CERN την ίδια περίπου περίοδο με την Κύπρο και συμμετέχει επίσης ως συνδεδεμένο μέλος, μετατραπεί σε πλήρες μέλος πριν τη χώρα μας, θα δύναται να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην πλήρη ένταξη της Κύπρου.

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να ενημερωθώ για τις προθέσεις του Υφυπουργείου σας αναφορικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στο CERN, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία αίτησης της χώρας μας για συμμετοχή ως πλήρες μέλος, καθώς και την καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα