ΑΚΕΛ: Φόρος τιμής και σεβασμού στη μνήμη του Μακάριου

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ για την επέτειο θανάτου του .

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Φόρος τιμής και σεβασμού στη μνήμη του Μακάριου

Το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο τιμής και σεβασμού στη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από

46 χρόνια. Ο Μακάριος, η πιο εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου, ταύτισε το όνομα και τη μορφή του με την πατρίδα μας, τον λαό της και τους αγώνες της.

Το ΑΚΕΛ τιμά και μνημονεύει με σεβασμό τον Μακάριο αλλά δεν υποπίπτει στην εξιδανίκευσή του, ούτε υποβαθμίζει εσφαλμένες επιλογές κι εκτιμήσεις του. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οφείλουμε να κρίνουμε, να αναλύουμε και να διδασκόμαστε από τα λάθη του Μακάριου. Αυτό όμως που δεν αποδεχόμαστε είναι το προσβλητικό αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας και καταδικάζουμε -όπως έπραξε και η Βουλή των Αντιπροσώπων με το Ψήφισμα του Δεκεμβρίου 2022- «την εξίσωση της νόμιμης κυβέρνησης Μακαρίου και των δυνάμεων της δημοκρατίας με την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β΄ είτε μέσω της ηρωοποίησης του αρχηγού και άλλων στελεχών αυτής και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης είτε μέσω της ιδεοληπτικής ενοχοποίησης της αδέσμευτης πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τραγωδία του 1974». Αυτή η ιστορική παραχάραξη έχει προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες: Από τη μια, να αθωωθεί η ακροδεξιά για την προδοσία της πατρίδας ώστε να μπορεί να σπέρνει σήμερα μέσα στην κοινωνία τις μισάνθρωπες ιδέες της αλλά και να υποσκάπτει την όποια προοπτική λύσης του Κυπριακού. Και από την άλλη, να διαγραφεί από την Ιστορία ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο αιματοκύλισμα της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη του Μακάριου υπερασπίζοντας την αλήθεια για την Ιστορία της Κύπρου και συνεχίζοντας τον αγώνα για να μην κατισχύσει οριστικά το έγκλημα του 1974 σε βάρος της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα